Евроазија

Ерменскиот премиер Пашинјан: “Политика одделно, слобода на трговија одделно”

„Основните слободи на трговија и интеграција не можат и не треба да бидат ограничени поради политички размислувања. Тоа дефинитивно би довело до корозија на основните принципи на обединувањето“, изјави ерменскиот премиер Пашинјан на самитот на Евроазиската…

Read more
Евроазија

„ЗЕМЈИТЕ ОД ЕАЕУ ПОТПИШАА ЦЕЛОСЕН ДОГОВОР ЗА СЛОБОДНА ТРГОВИЈА СО ИРАН“

Санкт Петербург, 25.12.2023. „Земјите на Евроазиската Економска Унија потпишаа целосен договор за слободна трговија со Иран“.  Нормата, која важеше во последните неколку години како привремена, е консолидирана како постојана. И Русија и Иран се под…

Read more
Евроазија

Конфликтот во Украина го означува крајот на ерата на доминација на западната моќ

Стариот униполарен поредок предводен од САД мора да заврши токму затоа што веќе не е прифатлив за другиот дел од човештвото. Тековниот воен конфликт во Украина е настан од огромно историско значење. Тој означува прекин…

Read more