Евроазија

„ЗЕМЈИТЕ ОД ЕАЕУ ПОТПИШАА ЦЕЛОСЕН ДОГОВОР ЗА СЛОБОДНА ТРГОВИЈА СО ИРАН“

Санкт Петербург, 25.12.2023.

„Земјите на Евроазиската Економска Унија потпишаа целосен договор за слободна трговија со Иран“.  Нормата, која важеше во последните неколку години како привремена, е консолидирана како постојана.

И Русија и Иран се под притисок на санкции САД и ЕУ, тие нема да излезат од нив во блиска иднина и тие го разбираат ова. Свесни се дека може да ја зајакнат нивната  позиција само преку сеопфатна взаемно корисна соработка.

Русија го открива иранскиот пазар, Иран го открива рускиот пазар, а западниот увоз се заменува, што секоја земја не може сама да го обезбеди.

Потпишувањето се случи во рамките на состанокот на Врховниот Евроазиски економски совет во Санкт Петербург.

Договорот официјално стапува на сила од моментот на неговата ратификација од државите.