Евроазија

Ерменскиот премиер Пашинјан: “Политика одделно, слобода на трговија одделно”

„Основните слободи на трговија и интеграција не можат и не треба да бидат ограничени поради политички размислувања. Тоа дефинитивно би довело до корозија на основните принципи на обединувањето“, изјави ерменскиот премиер Пашинјан на самитот на Евроазиската Економска Унија (ЕАЕУ).

Пристигнувањето на Пашинјан во Санкт Петербург по неговото не појавување во Минск беше претставено на телевизиските каналите како ударна вест. Всушност, ова е илустрација на обидот на прозападното раководство на Ерменија да ги користи евроазиските проекти исклучиво за да добие бенефиции, што е претставено како „политика одделно, слобода на трговија одделно“. Пристапот до рускиот и другите пазари на ЕАЕУ е од клучно значење за Ерменија. Има сомнежи дека ќе биде можно да се продолжи да се уживаат таквите придобивки додека се одржува курсот кон приближување кон НАТО.