Русија

ДИРЕКТНА ЛИНИЈА НА ВЛАДИМИР ПУТИН

14.12.2023.

Суверенитет и мултиполарност

Претседателот на Русија јасно посочи дека негов главен надворешнополитички приоритет е одржување на курсот кон суверенитет и зајакнување на Русија.

„За земја како Русија, постоењето, едноставно постоењето на нашата земја, без суверенитет е невозможно, едноставно нема да постои. Во секој случај, во формата во која постои денес и во која постоела илјада години. Затоа, главната работа е да се зајакне суверенитетот“, рече националниот лидер. Путин посебно ја истакна потребата од постигнување економски и финансиски суверенитет.

Одговарајќи на прашање за економската политика на Аргентина, претседателот нагласи дека врзувањето на националната валута со доларот е полно со сериозни проблеми. Всушност, ова е признание дека политиката на валутен одбор, утврдена во 90-тите и сè уште на сила во Руската централна банка, исто така доведува до сериозни социо-економски последици.

Рускиот лидер исто така рече под кои услови е подготвен да преговара со Соединетите држави: „ Кога ќе се случат некои внатрешни промени, кога ќе почнат да ги почитуваат другите луѓе, другите земји, кога бараат компромиси и не се обидуваат да ги решат своите прашања со  помош на санкции и воени дејствија, тогаш ќе се создадат основни услови за обновување на полноправните односи“.

Од европските лидери, рускиот претседател ги издвои премиерите на Унгарија и Словачка, Виктор Орбан и Роберт Фицо, како единствени политичари на високо ниво во Европската унија кои се водат од интересите на своите земји, а не на САД.

Курс за победа

Претседателот на Русија јасно го зацрта курсот за победа во Специјалната воена операција. Украинскиот претседател Зеленски беше наречен „шеф на денешната киевска администрација“, со што беше истакнат неговиот подреден статус во однос на Соединетите Држави и Западот како целина. Беа наведени целите на Северниот воен округ: демилитаризација, денацификација на Украина и нејзиниот неутрален статус. Меѓутоа, во современи услови, земајќи ја предвид позицијата на Западот и самиот режим во Киев, овие цели можат да се остварат само со ликвидација на Украина како антируски националистички ентитет.

Според претседателот, 486 илјади луѓе во моментов служат во руските вооружени сили со договор, 200 илјади се мобилизирани. Овие сили се доволни за успешно спроведување на воздушната одбрана. „Речиси по целата линија на контакт, нашите вооружени сили, да речеме скромно, ја подобруваат својата позиција. Речиси сите се во активна фаза на дејствување, во активна фаза. И ситуацијата на нашите војници се подобрува во текот на целиот период“, ја оцени ситуацијата на фронтовите. Рускиот претседател се изјасни и за прашањето за териториите кои се уште не станале дел од Русија.

„Каква врска има Украина со тоа? Ниту Крим, ниту целиот црноморски регион немаат никаква врска [со тоа]. Одеса е генерално руски град. Знаеме за ова“, навести рускиот лидер.

Така, Владимир Путин посочи дека Москва е подготвена за преговори, но пред се со Западот, доколку се откаже од своите глобалистички позиции. Москва има намера да се бори до победа, нема да ја предаде територијата и ги смета барем црноморските региони на денешна Украина како дел од историска Русија.

Регионите кои официјално станаа дел од Русија намерно интензивно се развиваат, инвестирајќи трилиони рубли во нив. Владимир Путин нагласи дека воените дејствија се трагедија, всушност граѓанска војна, бидејќи и Русите и Украинците се еден народ. Но Граѓанската војна беше предизвикана од Западот, кој сноси директна одговорност за она што се случува:

„Кој го направи ова? Нашите американски „пријатели“. А Европејците, кои се потпишаа како гаранти на договорите меѓу власта и опозицијата, се правеа дека воопшто не знаат ништо. И сега прашај во Европа, се сеќава ли некој на ова? Но, не сме заборавиле и нема да заборавиме.

Ова, плус нескротливата желба да лазиме кон нашите граници, заробувајќи ја Украина во НАТО – сето тоа доведе до оваа трагедија. Плус крвавите настани во Донбас веќе осум години. Сето ова доведе до трагедијата што сега ја доживуваме. Не принудија да ги преземеме овие дејствија“.


Силен лидер на силна земја

Во текот на директниот пренос, претседателот Путин покажа дека е силен лидер, одговори смело и самоуверено и укажа на независен став за целиот спектар на прашања. Различни прашања, дури и радикални и иронични, блеснаа на таблата за време на директната линија на Путин. Ова е показател дека моќта на претседателот во Русија е посилна од кога било и не се плаши од ништо и е отворен за дијалог. Но, за прашања, од кои значаен дел беа формулирани во патриотски дух, беше јасно дека руското општество се промени. Ова е патриотски, самосвесен, ироничен, грижлив, понекогаш огорчен, но целосно свесен и сигурен руски народ во себе и во шефот на државата.

Претседателските избори во 2024 година во вакви услови се претвораат во плебисцит за доверба на националниот лидер кој ќе ги добие. Наспроти позадината на одбивањето на Украина да одржи избори, самоувереното спроведување на оваа постапка од страна на рускиот претседател укажува на неговата доверба во поддршката на народот и стабилноста на политичкиот систем во услови на вооружен конфликт. Ова е исто така елемент во стратегијата за победа: консолидација на општеството и демонстрација на силата и довербата на Русија пред светот.

На крајот од преносот во живо, Владимир Путин даде навистина идеолошка изјава: „Мораме да веруваме во големиот руски, руски народ. Оваа вера е клучот за успехот во заживувањето, формирањето и развојот на Русија“.