Геополитика

Путин ја остава отворена вратата кон Европа. Проблемот се европските елити кои го загубиле својот национален идентитет и станале зависни од Северна Америка, не се Европејците

Санкт Петербург, 29.11.302

Лидерот на Кремљ, Владимир Путин нема интерес целосно да ги замрзне односите со Европејците, како што сакаат Баербок, Хабек и фон дер Лајен. На пленарната седница на Меѓународниот културен форум во Санкт Петербург, Путин денеска рече дека Русија нема да го затвори прозорецот кон Европа.

Тој во оваа прилика уште еднаш инсистираше на тоа дека Русија нема никаков конфликт со европското население, туку дека преживува „тешки времиња“ со европските елити. Тој буквално рече: “Не сакаме да ги прекинеме односите со никого. Ниту тоа не го правиме. Не трескаме врата, ништо не затвораме, ниту врати, ниту прозорци. Ако некој реши да раскине, тоа е нивна работа. Тие се крадат самите со тоа“.

Еден новинар праша дали Петар Велики го отворил прозорецот кон Европа и, со оглед на сегашните околности, дали сега тој има намера да го затвори? Путин хумористично одговори: „Вака, кога дува ветер, можете да го затворите прозорецот за да не настинете“.

Сепак, лидерот на Кремљ призна дека има проблеми со европските елити, кои го изгубиле својот национален идентитет и станале зависни од Северна Америка. Путин оваа ситуација ја опиша како „трагедија“ за Европа, но изрази уверување дека времето ќе врати се на свое место.