Евроатланта

НАТО, инструмент на САД за контрола на европското копно и европските воени индустрии

Општата стратегија на Соединетите Држави се состои од контрола на европското копно и азиските земји. Во Европа добро е познато американското купување на големите европски конзорциуми за воена индустрија и за многу други набавки кои водат кон американизација на европските компании за оружје и, следствено, маргинализацијата на Европа во воена смисла. Од тоа произлегува дека Европа е главниот непријател на Вашингтон на светската сцена, а не Русија, Кина, Иран или Венецуела.

21 ноември 2023 година
Роберт Штаукерс

Добро е познато, иако никогаш не е доволно да се повторува, дека општата стратегија на Соединетите Држави, голема сила која има дополнителна предност да биде „биокеанска“, и на Атлантикот и на Пацификот, се состои од контрола на европското копно и азиските земји пред него, за да не се појави друга сила што би можела да го измести Вашингтон. Знаеме, иако брзо го забораваме штом престанеме да читаме или го напуштаме повремениот семинар, дека геополитиката на англосаксонските таласократии се заснова на делата на Халфорд Џон Мекиндер, Хомер Леа и Николас Спајкман.

Додека Мекиндер со својот пристап за Хартленд беше загрижен за недостапноста до “срцето на Русија” и ефективноста на средствата за комуникација што ги организираше на нејзината територија (во овој случај, Транссибирската), Спајкман донекаде го измени својот пристап, следејќи ги воените и стратешките резултати добиени со Хартленд, кој беше идентификуван како главен непријател во деценијата непосредно пред Првата светска војна. За Спајкман, клучот за американската моќ беше контролата на римлендите, односно на европските и азиските брегови што се граничат со кинеско-советскиот блок, помеѓу 1948 (година на пучот во Прага) и 1972 година (година во која беше формиран сојузот помеѓу Пекинг и Вашингтон по дипломатските преговори на Кисинџер).

НАТО, и Багдадскиот пакт или ЦЕНТО (Ирак, Турција, Иран, Пакистан, Обединетото Кралство – САД се приклучија подоцна) и ОАСЕ (Пакистан, земји од Југоисточна Азија, Австралија, Нов Зеланд, Франција) беа создадени по Втората светска војна. во рамките на новата конфронтација, која беше Студената војна, и затоа се инструменти (повеќе од сојузи меѓу еднакви партнери) кои се користат за консолидирање и овековечување на геополитиката на Спајкман, кој се залага за одржување на „римлендовите“ по секоја цена за запирање на секакви реални или претпоставени напредувања на Хартленд кон Атлантскиот, Индискиот и Тихиот океан. Се зборуваше и за американска „пактоманија“ или за создавање разновидни сојузи за задржување на Русија и Кина. Пактот во Багдад се распадна кога ирачките баатисти ја презедоа власта во 1959 година. ОАСЕ се распадна во 1977 година, по неколку пребегнувања, вклучувајќи го Лаос, кој стана неутрален, Пакистан, кој не се чувствуваше поддржан во своите војни против Индија и Де Голистичка Франција, која бараше да следи оригинален пат. Конечно, американското повлекување од Виетнам ја покажа кревкоста на оваа конструкција.

Од сите инструменти дизајнирани да ги контролираат европските и азиските брегови, преживеа само НАТО, што со својот опстанок покажа дека единственото нешто што е важно е да ја контролира Европа, потенцијален конкурент, и да ја одврати Русија. Дека единствената политика што САД навистина ја посакуваат и применуваат е понижувањето на Европа, е да се спречи сета германско-руска соработка: фронтот кој денес, како што се напишани овие редови, се протега од Арктикот, минувајќи низ Балтикот и Црното Море, дури и источниот Медитеран и Персискиот Залив, јасно го покажува тоа. Станува збор за блокирање на копнените комуникации меѓу Европа чиј географски центар е Германија и чија најгусто индустријализирана работилница е исто така оваа земја со, покрај тоа, „каролиншкиот чинар“ и неговото проширување во рамнината По. Сега имаме блокада на саботираните балтички гасоводи и блокада на басените Дон и Волга (поврзани со Ленинскиот канал). Проектот за создавање Меѓународен економски коридор север-југ (INSTC) меѓу Мумбаи и Арктикот е во мирување. Проектот, предложен од самите Американци, да се создаде динамика околу комуникациската оска која оди од Индија до Емиратите и Саудиска Арабија, потоа до Јордан и Израел, за да стигне до европските пристаништа Грција и Италија, е откажан поради конфликтот. меѓу Хамас и Хебрејската држава, кои секако не избувнаа случајно, токму во овој момент, без премолчено и тајно одобрение, па дури и интервенција со „лажно знаме“ од Вашингтон. Пред 7 октомври 2023 година, Хамас немаше репутација дека тренира виртуози за параглајдинг.

Енергетското снабдување на Европа е блокирано во Балтичкото Море, наскоро ќе биде во Украина (чии гасоводи веќе нема да испорачуваат ништо на Унгарија, Австрија или Словачка во наредните месеци), најверојатно ќе биде во Турција и сега се должи на неможност за развој на гасни полиња во Левантот, со оглед на израелско-палестинската криза, чии последици ќе бидат видливи на долг, па дури и многу долг рок. По својата природа како американски инструмент, НАТО е најголемата непријатност за Европа.

НАТО не дозволува никаков облик на национална независност: ако некои луѓе во Франција го сфатија ова веќе во шеесетите, други во Европа исто така беа свесни за тоа, и на идеолошко-политичката маргина и во министерствата. Низ политичките театри низ Европа, честопати подредени или водени од левичарските сили кои уживаа добро мислење во Советскиот Сојуз, се протегаа неутралистичките нишки. Но, и во најтензичните моменти од Студената војна, постоеше неутрален простор меѓу двата блока, поконкретно меѓу НАТО и Варшавскиот пакт, при што Финска, Шведска, Швајцарија, Австрија и Југославија, не заборавајќи ја Ирска, беа крајниот западен дел на континентот, ослободен од британскиот јарем по многу долга културна, политичка и револуционерна борба. По исчезнувањето на Железната завеса и Берлинскиот ѕид, па уште од првите знаци на затоплувањето или прогласувањето на она што се нарекуваше „мирен соживот“, оваа област требаше да се прошири. Ова не беше направено. Затоа што немавме соодветни политички кадри. Затоа што овие неспособни политичари кооптираа повеќе неспособни луѓе или го прифатија присуството на тројански коњи во центрите на моќ, особено на младите светски лидери. Сите ние денес ги плаќаме последиците, а наредниот век ќе им донесе уште поголеми тешкотии на луѓето во Европа.

Si vis pacem, para bellum. Ако сакате мир, подгответе се за војна. Оваа римска поговорка, која исто така важи и за сите Клаузевициски држави (Клаузевиц, пруски генерал и воен теоретичар од почетокот на 18 век) подразбира мобилизирање на националната интелигенција, инженерите на домородните народи, во развојот на ефективно и одвраќачко оружје. Оваа клаузевициска природа и овој дух на мобилизација диктиран од духот на опстанок и (историски) континуитет, луѓето во Европа дефинитивно ги изгубија со текот на времето, уште од годините на Маршаловиот план, кој требаше да ја врати Европа по Втората светска војна. Американската контрола на „Римленд“ значеше и, пред сè, контрола на нејзините воени набавки и индустријата за оружје. Ова беше направено од самиот почеток: француските војски го апсорбираа вишокот американско оружје, а Белгијците имаа право на вишок британско оружје, вклучително и гнили стари Спитфајрови. Затоа, главната цел на НАТО е да им продаде американска воена опрема, често стара, а понекогаш и нова, на земјите-членки, особено авиони.

Ова беше симболично во познатата „зделка на векот“ од 1975 година. Наспроти сите технички размислувања, Американците успеаја да го наметнат YF-16 на белгиските, холандските, данските и норвешките воздушни сили, на штета на францускиот Mirage F- 1 и шведскиот Сааб Виген. Истото сценарио се повтори и во 2018 година, кога владата на Шарл Мишел се одлучи во Белгија за американскиот Ф-35, кој се смета за несигурен и тежок за модернизација, пред францускиот Рафал и Еурофајтер Тајфун. Овие два маестрални удари во елиминирањето на подостојните европски конкуренти беа широко објавени, особено во 1970-тите. Меѓутоа, други операции од ист тип беа многу покорисни за Американците, додека медиумите тивко ги игнорираа.

Во мај 2003 година, малото списание што го водам со Роберт Кеил, Au fil de l’épée/Arcana Imperii, објави серија написи преведени од берлинскиот неделник Junge Freiheit за американското купување на големите европски конзорциуми за воена индустрија. Во ова досие, кое треба да се препрочита, германскиот новинар Александар Гризбах се занимава со Carlyle Group, основана во 1987 година од Дејвид Рубинштајн како подружница на United Defense, со огромен капитал на располагање, со цел „војната да стане постојан мотор. . .“ на економскиот раст“. Групата подоцна беше предводена од Френк Карлучи, поранешен секретар за одбрана на Реган, пријател на воинот Доналд Рамсфелд и Џејмс Бејкер, секретар за надворешни работи на Буш. Меѓу најеминентните советници на Карлајл беше Џон Мејџор, поранешен британски премиер и татко на Буш. Неоконзервативното и воинствено лоби го користи Карлајл како своја комерцијална алатка. И промоторите на Карлајл наоѓаат во него незабележителен извор на изобилен приход. Помеѓу 1990 и 2000 година, кога започна (и никогаш не престана) неоконзервативниот/неолибералниот воен циклус, дивидендите на Карлајл во просек изнесуваа 34% годишно. Провоцирањето на „крајот на историјата“, овековечувањето на американската униполарност според зборовите на Френсис Фукујама, дава огромни придобивки.

Но, како да се елиминираат потенцијалните конкуренти од Стариот континент? Апсорбирајќи ги. Првата апсорпција се случи во Италија. Тоа беше Fiat Avio, одделот за аеронаутичко производство на Fiat. Американската понуда беше примамлива и му дозволи на Фиат да се консолидира нејзиниот автомобилски оддел, кој се соочуваше со одредени тешкотии. Едноставен бизнис? Не. Воените причини беа очигледни: Fiat Avio произведе важни компоненти за Eurofighter и Airbus A400 транспортниот авион, а да не зборуваме за ракетни засилувачи за програмата Ariane на ESA. Втора планирана аквизиција: MTU Aero Engines од Минхен, Баварија. Оваа германска компанија исто така испорачува компоненти за Еурофајтер и Ербас А400. Во истото издание на Au fil de l’épée, германскиот генерал Франц Фердинанд Ланц, поранешен началник на Одделот за вооружување и технологија на Бундесверот, изразува жалење, во многу откривачко интервју, за многу други набавки кои водат кон американизација на европските компании за оружје и, следствено, маргинализацијата на Европа во воена смисла: United Defense го купи Bofors, шведската компанија за системи за оружје; „Bank One“ го презема германскиот производител на подморници HDW; Џенерал Динамикс ја презема Санта Барбара Блиндос, поранешна шпанска државна компанија која, меѓу другите, ги произведува и германските тенкови Леопард 2-Е. Компонентите на овој оклоп подоцна ќе бидат вклучени во американскиот тенк М-1 Абрамс. Генералот Ланц тоа отворено го кажа: „Секоја армија која зависи од странска воена индустрија е армија од втор ред“.
Од раните години на 21 век, европската воена индустрија е под американска контрола, вклучително и во Шведска, неутрална земја која сè уште не се приклучила на НАТО. Затоа, лесно е да се разбере дека украинската афера, во која Европејците беа поканети да ја донираат својата опрема на армијата на Зеленски, подоцна ќе придонесе за гоење на самите американски компании и европските компании контролирани од американските инвестициски фондови како што е групацијата Карлајл, предводена од најамблематичните фигури на неоконзервативното воинство.

Европските држави ќе мора да се доекипираат, што ќе им користи на производителите на оружје… кои веќе не се европски или само навидум. Полската држава претпочита американска и јужнокорејска опрема (тенкови К-1, копија на американскиот Абрамс од Џенерал Динамикс!), додека воспоставува блиски односи со Обединетото Кралство, кое повеќе не е во ЕУ, во рамките на „ Партнерство 2030“, во кое Полска станува „континентален меч“ на Британците и Американците на европскиот континент, соочени со Белорусија и Русија.

Оваа нова позиција значи, се разбира, дека полските дивизии треба да бидат превооружени. Во исто време, старата идеја за Интермариум, високо ценета од генералот Пилсудски пред 1939 година, воскресна за да стане линијата на фронтот на НАТО, опфаќајќи ја цела Украина. Патувањето на Бајден во Варшава во февруари 2023 година ја потврдува улогата на Полска и новиот атлантистички ентузијазам за Интермариум.
На азиското крило на новата голема војна против рускиот и кинескиот нелиберализам, Американците се обидуваат да го реактивираат ОАСЕ, непостоечки од 1977 година, започнувајќи го АУКУС, сојуз меѓу Австралија, Обединетото Кралство и Соединетите држави, три компоненти на „Петте Очи“. Франција беше задницата на шегата, и покрај нејзиното враќање во редовите на НАТО благодарение на Саркози: Австралија планираше да купи осум подморници на нуклеарен погон за вкупно 56 милијарди долари. Во последен момент, нарачката беше откажана. Франција го загуби договорот.

Италија, преку својата поморска компанија Fincantieri, мораше да и продаде на Австралија девет фрегати со многу високи перформанси, без еквивалент на светскиот пазар. Нарачката е откажана и во корист на британска фирма. Европа, вклучително и силите кои се членки на НАТО од неговото основање, е намерно исклучена од Пацификот. Како и во басната на Орвел, сите животни – извинете, сојузници – се еднакви, но некои се повеќе од другите.
Во источниот Медитеран, Франција успеа да го продаде Рафалес на Египет, кој ги поздрави своите први испораки. Потоа, одеднаш пристигна американското вето, засновано уште еднаш на правни аргументи, со изговор дека електронскиот чип на Rafale не одговара на стандардот ITAR (International Traffic Arms Regulation). ДАСО (Dassault, француска авијациска компанија) доби уште една шлаканица по случаите YF-16 и F-35.

Би можеле да го шириме неограничено овој напис и да навлегуваме во финансиските и техничките детали за секој од овие случаи, но не се работи за тоа. Поуката што треба да се научи од оваа ситуација и од повторените ниски удари што Американците и ги зададоа на Европа, е дека Европа е главниот непријател на Вашингтон на светската сцена, а не Русија, Кина, Иран или Венецуела. За да го елиминираме овој голем непријател, кој официјално се смета за „сојузник“, мораме да му ги прекинеме линиите на комуникација, да го заклучиме како пред 1492 година, кога бил опколен од Османлиите и немало знаење за Новиот свет, да ги создава зони на турбуленции на нивните граници во Либија, Донбас и источниот Медитеран, ги прават нивните општества сложени и затоа неуправливи со увоз на популации туѓи за нивната почва и ги контролираат нивните индустрии за оружје. Пред сè, треба да наметнеме неполитички а не креатури формирани (или подобро кажано деформирани) во институти од другата страна на Атлантикот, млади глобални лидери во Шпанија, Франција, Италија, Финска и на други места, кои применуваат политики дијаметрално спротивставени на интересите на нивните народи. И со тоа да ги осудиме овие политички креатури на политичка смрт, стагнација и имплозија.

https://euro-sinergias.blogspot.com/2023/11/la-otan-instrumento-de-control-del.html