Геополитика

Шокантен документ: Како САД ја испланираа војната и енергетската криза во Европа

„Слабеење на Германија, зајакнување на САД“ Во она што се чини дека е исклучително внатрешно протекување од тинк-тенкот RAND Corporation, познат меѓу другото дека стои зад американската стратегија за надворешна и одбранбена политика за време…

Read more
Геополитика

Анализа на американската стратегија во Африка: Може ли Вашингтон да ја стигне Кина?

САД со старо-нова матрица за „демократско“ окупирање на субсахарска Африка, веќе применета кај нас и во други земји низ светот. Акцијата на Вашингтон може да има непријатни последици за африканските земји, бидејќи би го ограничила…

Read more
Колумни

Европски залез

Зоран Кулјан Боб Фос во ремек делото ,,Кабаре“ jа прикажа  реалната слика на вечерниот и блуден профашистички Париз во време на окупациjата. Или, како што изjави Лајза Минели за филмот: ,,Кабаре е филм за раѓањето…

Read more