Геополитика

Шокантен документ: Како САД ја испланираа војната и енергетската криза во Европа

„Слабеење на Германија, зајакнување на САД“

  • Во она што се чини дека е исклучително внатрешно протекување од тинк-тенкот RAND Corporation, познат меѓу другото дека стои зад американската стратегија за надворешна и одбранбена политика за време на Студената војна, е даден детален извештај за тоа како енергетската криза во Европа беше планирана од САД.
  • Документот, кој датира од јануари 2022г., признава дека агресивната надворешна политика што ја водеше Украина пред конфликтот ќе ја натера Русија да мора да преземе воена акција против земјата. Вистинска цел, како што се тврди, била да ја притисне Европа да усвои широк опсег на санкции против Русија, санкции кои веќе биле подготвени.
  • Економијата на Европската унија, се наведува, „неизбежно ќе пропадне“ како резултат на тоа, а нејзините автори се радуваат на фактот што, меѓу другото, ресурсите до 9 милијарди долари ќе се вратат назад во Соединетите Држави и добро образовани младите во Европа ќе бидат принудени да емигрираат.
  • Клучната цел опишана во документот е да се подели Европа – особено Германија и Русија – и да се уништи европската економија со поставување корисни идиоти на политички позиции со цел да се запре руските енергетски резерви да стигнат до континентот.

Германскиот министер за надворешни работи Аналена Баербок , на состанокот во мај со претставници на НАТО и на САД.

Како прв медиум во Европа, Nya Dagbladet може да го објави она што се чини дека се класифицирани планови на САД да ја уништат европската економија преку војна во Украина и предизвикана енергетска криза.


Тинк-тенкот на корпорацијата RAND, кој има огромна работна сила од 1.850 вработени и буџет од 350 милиони американски долари, има официјална цел „да ги подобри политиките и донесувањето одлуки преку истражување и анализа“. Тој е првенствено поврзан со Министерството за одбрана на Соединетите Американски Држави и е познат по тоа што бил влијателен во развојот на воени и други стратегии за време на Студената војна.

Документот потпишан РАНД, под воведниот наслов „Слабеење на Германија, зајакнување на САД“, сугерира дека постои „итна потреба“ од прилив на ресурси однадвор за одржување на целокупната американска економија, но „особено банкарскиот систем“.

Само европските земји врзани со обврските од ЕУ и НАТО можат да ни ги обезбедат без значителни воени и политички трошоци за нас“.

Според RAND, главната пречка за оваа амбиција е растечката независност на Германија. Меѓу другото, се истакнува дека Брегзит ѝ даде на Германија поголема независност и го отежна влијанието на САД врз одлуките на европските влади.

Клучна цел што продира во оваа цинична стратегија е, особено, да се уништи соработката меѓу Германија и Русија, како и Франција, која се смета за најголема економска и политичка закана за Соединетите Држави.

Доколку се имплементира, ова сценарио на крајот ќе ја претвори Европа во не само економски, туку и политички конкурент на Соединетите Држави “, се вели во него.

Единствениот начин да се спречи тоа: „Вовлечете ги двете страни во војна со Украина“

За да се скрши оваа политичка закана, претставен е стратешки план, првенствено насочен кон уништување на германската економија.

Запирањето на руските испораки би можело да создаде систематска криза која би била погубна за германската економија и индиректно за целата Европска Унија “, се наведува и се верува дека клучот е да се вовлечат европските земји во војна.

Единствениот можен начин да се осигура дека Германија ќе ги отфрли руските енергетски испораки е да се вовлечат двете страни во воениот конфликт во Украина. Нашите континуирани акции во оваа земја неизбежно ќе доведат до воен одговор од Русија. Русија очигледно нема да го остави масовниот притисок на украинската армија врз Доњецката Народна Република без воен одговор. Ова ќе овозможи да се прикаже Русија како агресивна страна, а потоа да се имплементира целиот пакет санкции, кој е веќе подготвен“.

Партиите на зелените ќе ја принудат Германија да „падне во стапицата“

Зелените партии во Европа се опишуваат како особено лесни за манипулација во извршувањето на задачите на американскиот империјализам.

Предуслов за Германија да падне во оваа замка е доминантната улога на зелените партии и европските идеологии. Германското еколошко движење е мошне догматско, ако не и фанатичко движење, што им олеснува да ги игнорираат економските аргументи“, пишува, цитирајќи го актуелниот министер за надворешни работи на Германија, Аналена Баербок и министерот за клима, Роберт Хабек, како примери за овој тип на политичар.

Личните карактеристики и недостатокот на професионализам овозможуваат да се претпостави дека е невозможно навреме да ги препознаат сопствените грешки. Затоа ќе биде доволно брзо да се формира медиумска слика за агресивната војна на Путин – и да се направат Зелените жестоки и цврсти поддржувачи на санкциите – „воена партија“. Ова ќе овозможи да се воведат санкциите без никакви пречки“.

Баербок е добро позната по тоа што изјави дека ќе продолжи со суспензијата на рускиот гас дури и во текот на зимата – без оглед на тоа што мислат нејзините гласачи за ова прашање и за последиците за германското население.– Ние ќе застанеме со Украина, а тоа значи дека санкциите ќе останат, исто така во зима – дури и ако станува навистина тешко за политичарите, рече таа неодамна на конференција во Прага.

Зелената партија Аналена Баербок (лево) и Роберт Хабек (десно) се опишани од Соединетите Држави како податни за манипулирање во извршувањето на обврските за Соединетите Држави – особено целта за уништување на германската економија. (Фото: Vorderstraße /WEF/CC BY 2.0)

„Идеално – целосно запирање на залихите“

Авторите на РАНД изразуваат надеж дека штетата меѓу Германија и Русија ќе биде толку голема што подоцна ќе оневозможи повторно воспоставување на нормални односи.

Намалувањето на руските енергетски испораки – идеално, целосно запирање на таквите испораки – би довело до катастрофални исходи за германската индустрија. Потребата да се пренасочат значителни количини руски гас за зимско загревање дополнително ќе го влоши недостигот. Затворањето на индустриските претпријатија би предизвикало недостиг на компоненти и резервни делови за производство, дефект на логистичките синџири и, на крајот, домино ефект “.

На крајот на краиштата, тоталниот колапс на економијата во Европа се смета и за веројатен и пожелен.

Не само што ќе и се зададе катастрофален удар на германската економија, туку и целата економија на целата економија на ЕУ неизбежно ќе пропадне.

Понатаму се истакнува дека придобивките од компаниите со седиште во САД кои имаат помала конкуренција на светскиот пазар, логистичките предности и одливот на капитал од Европа, би значело дека тие ќе можат да придонесат за економијата на Соединетите Држави за околу 7-9 трилиони долари. Покрај тоа, исто така се нагласува важниот ефект од тоа што многу добро образовани и млади Европејци се принудени да имигрираат во САД.

RAND негира дека е извор на извештајот

Корпорацијата RAND издаде соопштение за печатот  во кое негираше дека извештајот потекнува од нив. Не се даваат коментари за тоа кои делови од извештајот се лажни или точни, освен што едноставно се пишува дека содржината е „бизарна“ и дека документот е „лажен“.