Евроатланта

Глобалните мрежи на САД

Соединетите Држави имаат доста големо искуство во конструирање на различни политички мрежи. И сите тие претставуваат алатки за влијание и манипулација. За да се ослободат од нив, потребно е не само да се уништат јазлите на овие мрежи и да се исклучат различните заедници од нив (бизнис, медиуми, етнички групи, политички организации итн.), туку и да се создадат сопствени мрежи кои би можеле да послужат како поатрактивна алтернатива. 

Леонид Савин

Сега сме навикнати на фактот дека зборот „мрежи“ се поврзува со социјалните мрежи на Интернет. Сепак, дури и социјалните мрежи се поширок феномен од интернет апликациите. Пред сè, станува збор за социјална интеракција меѓу различни групи на население.

Се верува дека истражувањето за мрежната политика првпат се појавило во 1950 година, во врска со интеракцијата на одредени интересни групи со американската влада. Првично, оваа политика беше поврзана со релативно мали и стабилни групи на корпоративни актери, нурнати во редовна интеракција околу збир на правила и закони во кој било одреден сектор.

Ваквите силни и институционализирани врски меѓу овие актери доведоа до појава во нивните односи на терминот „подвлада“ или „железен триаголник“. Целата внатрешна и надворешна политика на САД е изградена врз активната динамика на овие „железни триаголници“.

Фриц Шапф, развивајќи ја оваа тема, ја опишува политиката на мрежите како акции во „сенката на хиерархијата“. Ваквите мрежи се вклучени во процесот на преговори и одлучување, но само во рамките на законот. Доколку прописите не дозволуваат такви дејствија, тогаш е веројатен развој на инфраструктура во сенка од криминална и коруптивна природа.

Дополнително, создавањето мрежи во сенка би можело да биде во рамките на некои тајни договори меѓу Вашингтон и неговите сателити, на пример, како во случајот со операцијата Кондор во Латинска Америка.

Во земјите од регионот, „Планот Кондор“ беше стратегија поддржана од САД за да се спротивстави на ширењето на левичарските идеи со таргетирање на активисти во шест земји. Преку координација меѓу владите, нивните соодветни разузнавачки служби и ФБИ, идентификувањето и гонењето на левичарските активисти стана транснационално.

Актот за основање беше потпишан во 1975 година во Сантијаго од претставници на разузнавачките служби на Аргентина, Боливија, Чиле, Уругвај и Парагвај, а подоцна кон договорот се приклучи и Бразил. Воените сили учеснички разменија вредни информации за „саботерите“ во нивните земји, откривајќи ги нивните места и идентитети.

Целта беше да се искорени секакви траги од левичарска, комунистичка и марксистичка идеологија. За тоа време, американската влада, преку ЦИА, обезбедуваше и технологија и експертиза.

Всушност, тоа беше мрежа низ целиот регион која постојано се развиваше во текот на 1970-тите. Латиноамериканските диктатури, по налог на САД, направија повеќе отколку едноставно да одговорат на она што го гледаа како значајна политичка закана за нивната моќ.

Наместо тоа, тие спроведоа активни и систематски акции за киднапирање, тортура, убивање и исчезнување на политички, општествени, синдикални и студентски активисти, а со нив и искоренување на левичарската политичка мисла низ целиот регион. Методите што ги користеа оперативците на Кондор вклучуваа некои од најзлобните тактики на државен терор познати во поновата историја.

И сето тоа по предлог и директни инструкции од САД.

Имајќи огромно искуство во креирање и управување со вакви мрежи, од 1990-тите, односно по исчезнувањето на биполарниот светски поредок и почетокот на процесот на глобализација, САД почнаа да создаваат свои мрежи низ целиот свет. Појавата на нови средства за комуникација придонесе за овој процес.

„ Пју Рисрч“ забележа дека „Учесниците кои ја гледаа глобализацијата како можност наместо закана, исто така зборуваа за личните форми на меѓународната заедница овозможени со напредокот во комуникациската технологија.

За некои, ова се сметаше за алтернатива на чувството за локална или национална солидарност ослабена од глобалните сили. Брзината и сеприсутноста на социјалните медиуми се опишани како овозможување инстант комуникација „ширум светот“ и создавање можност за „глобална заедница“ која може да обезбеди „поддршка кога нешто се случува низ светот “ .

Така се појави феноменот на меѓусебниот развој и влијанието на мрежите – како активно развивачки средства за комуникација и како политички или квазиполитички структури. Вашингтон, искористувајќи ги овие средства, од една страна, се обиде да воспостави долгорочно стратешко политичко влијание. Од друга страна, да има финансиска и економска контрола врз што повеќе сектори.

Мрежите како такви може да имаат различни конфигурации, како што е омниканален, каде што секој мрежен јазол е меѓусебно поврзан со други. Или во форма на ѕвезда, кога сите информации и ресурси минуваат низ една точка.  Токму оваа форма беше најкорисна за Соединетите Држави со цел да се контролира поминувањето на сите информации низ неговите филтри.

Користејќи го примерот на работата на американскиот Стејт департмент, можеме да видиме како се спроведуваат различни проекти за создавање мрежи на глобално влијание.

Прочитајте на нивната официјална веб-страница: „ EducationUSA е мрежа на американскиот Стејт Департмент од над 430 меѓународни студентски советодавни центри во над 175 земји и територии. Мрежата го промовира високото образование на САД за студентите ширум светот преку обезбедување точни, сеопфатни и ажурирани информации за можностите за студирање на акредитираните високообразовни институции во Соединетите држави.

EducationUSA, исто така, обезбедува услуги за високообразовната заедница на САД за да им помогне на образовните лидери да ги постигнат своите цели за регрутирање и интернационализација на кампусот. EducationUSA е вашиот официјален извор за информации за високото образование во САД .“

Всушност, ова е проект, попознат како одлив на мозоци, бидејќи многу странски студенти, доколку се доволно компетентни и способни за работа, веднаш се обидуваат да бидат регрутирани за понатамошна работа во САД.

Но, постојат и други мрежи за оние кои дојдоа во САД за некаква програма (тие може да бидат новинари, претставници на локални власти или бизниси). На пример, Алумни е „ексклузивна онлајн заедница за секој кој учествувал и завршил програма за размена финансирана или спонзорирана од американската влада. Придружете се на преку 500.000 колеги алумни во оваа заедница за вмрежување, можности да ги надградите вештините што сте ги научиле додека споделувате искуства и да бидете инспирирани .

Американската агенција за глобални медиуми е меѓународна мрежа која поврзува шест ентитети како што се Радио Либерти, Радио Слободна Европа, Канцеларијата за радиодифузија на Куба, Радио Слободна Азија, Блискиот Исток за радиодифузија и Фондацијата за отворена технологија.

Сите тие извршуваат меѓусебно поврзани задачи на дезинформација, пропаганда, поттикнување на бунт против владите и наметнување на американскиот начин на живот.

Голем број тинк-тенкови на американската влада и одбрана се директно вклучени во мрежната анализа за проучување на актуелните трендови.

РАНД Центарот за применета мрежна анализа промовира примена на формална мрежна анализа на поединци, организации и системи низ спектарот на РАНД истражувањето. Тие проучуваат прашања како што се: „Кои односи се важни за исходите на политиката? и „Како односите создаваат заедници?

Мрежните методи ги гледаат системите како целина, наместо да се фокусираат на индивидуалните карактеристики, со што обезбедуваат сеопфатни информации и одлуки за важни политички прашања.

На веб-страницата на Центарот се наведува дека „нашите истражувачи се експерти во области како што се анализа на политики, математика, бихејвиорални и општествени науки, медицина, физика, статистика и инженерство, што внесуваат витален интердисциплинарен дух во работата“.

Во исто време, интересите се доста широки – од употреба на дрога во САД и модели на социјално образование до пропаганда на екстремизам на социјалните мрежи до обиди да се намали влијанието на руските медиуми и да се изградат детални мапи на деловните структури на југ. Азија со цел да се спротивстави на растот на кинеското влијание во регионот.

Центарот за стратегиска и буџетска евалуација спроведува темелна анализа на развојот на воените и политичките стратегии на САД (и глобални и регионални, базирани на мрежи на партнери) по соодветна цена.

Ако ја земеме предвид инфраструктурата на американската војска, ќе откриеме дека се работи за сложена мрежа. Не се работи само за самиот Интернет, кој израсна од утробата на Пентагон и првично беше наменет како резервен комуникациски канал во случај на нуклеарна војна. Самите американски воени бази, расфрлани низ светот, се исто така мрежа од инсталации, воени аеродроми и пристаништа, магацини и специјални центри со разновидна опрема.

Самата стратегија на американското нуклеарно одвраќање се заснова на присуството на мрежи. Една неодамнешна студија на Федерацијата на американските научници изјави дека „ Со оваа ревидирана нуклеарна позиција, кредибилитетот на одвраќањето на Соединетите Држави во голема мера ќе потекнува од опстанокот на нивната нуклеарна командна, контрола и комуникациска инфраструктура (NC3), по разорниот напад врз Американскиот NC3 може да го спречи претседателот да нареди одмазднички напади од американските нуклеарни подморници. Така, надградените системи NC3, во комбинација со усвојувањето на заштитните мерки и мерките за поддршка на NC3, ќе помогнат да се зајакнат условите под кои Соединетите Држави би можеле да се откажат од нуклеарни напади со ограничување на штетата.

Ваквите инвестиции би помогнале да се изгради доверба во одвраќањето на САД, бидејќи додека противникот не биде уверен во неговата способност да ја уништи секоја американска нуклеарна подморница или да ја оневозможи американската мрежа NC3, теоретски ќе се одржува стабилен однос на одвраќање. Според оваа ревидирана позиција, секој прв обид за удар против американските стратешки нуклеарни сили најверојатно сепак би го оставил најголемиот дел од американските подморнички сили за балистички ракети релативно неповредени и подготвени за лансирање .

Може да се потсетите и на подводните мрежи за слушање на американскиот систем за надзор на звук (SOSUS), кои, по 60-тите. претрпе значителни подобрувања, а станиците за слушање открија несакани механички тонови за време на првите морски испитувања на подморницата Thresher. Ова ја поттикна американската морнарица да ги напушти овие тонови за сите свои идни подморници, додека СССР не се обиде да создаде советска верзија на SOSUS и затоа користеше дизајни на подморници каде што не можеа да ги елиминираат несаканите ефекти до раните 1980-ти.

Уште еден пример покажува дека системите за борбена команда и контрола на Боинг се потпираа на непотребна матрица од зацврстени подземни кабли што ги поврзуваат лансирните рампи и контролните центри за лансирање. Конфигурацијата на General Electric, од друга страна, користеше едножилна мрежа од закоравени закопани кабли со радио со средна фреквенција за да обезбеди команда, контрола и следење на системот. И двата комуникациски системи бараа свои уникатни програми за обука за персоналот за одржување и екипажите за лансирање, како и посебен логистички синџир на снабдување.

Постојат индиректни мрежи за кои се залагаат САД. Особено, во 2001 година НАТО започна мрежен компјутерски проект за академски институции во Кавказ и Централна Азија наречен „Виртуелен пат на свилата“. Кога првата порака во оваа мрежа беше примена од Туркменистан во август 2003 година, НАТО го објави успехот на својата научна програма.

Со снабдување со опрема на постсоветските земји, специјалистите на НАТО воспоставија контакти и на теренот, водеа пропаганда и собираа различни информации. Непотребно е да се каже, сигурно целата опрема имаше тројански коњи и задни врати за далечинско следење и пенетрација. И, доколку е потребно, за вирусна инфекција на компјутери со последователна употреба како локален јазол. Досега не можеме да бидеме сигурни дека овие региони немаат компјутерски системи заразени со вируси на НАТО.

Сега разгледајте ги прашањата за финансискиот сектор и бизнисот во призмата на интересите на САД.

Генерално, апелот за рефлексивни општествени практики во бизнис менаџментот, според американските автори, се покажа како плоден, особено онаму каде што правните концепти на мрежниот феномен треба да се развијат во согласност со мотивацијата на учесниците.

Земајќи ги нормативните одредници, особено размислувањата за ефикасноста, како почетна точка, правните истражувања за системите за трансфер на пари и другите мрежи во приватниот сектор се обидуваат да ја анализираат и договорат иновативната категорија на „мрежен договор“.

Други студии за симбиотски договори, инспирирани од институционалната економија, успешно покажаа зголемена ефикасност на вмрежувањето и затоа се залагаат за нивна правна институционализација. Економските студии за ефектите од мрежата и нивните различни правни импликации, исто така, даваат појасни сознанија.

Поради оваа причина, постои голем интерес за мрежни теории од современите економисти.

Банкарскиот систем SWIFT е исто така мрежа. SWIFT, или Друштвото за светски меѓубанкарски финансиски телекомуникации, е безбеден систем кој помага да се вршат прекугранични плаќања, овозможувајќи меѓународната трговија да тече понепречено. Системот се користи во повеќе од 200 земји.

Но, бидејќи САД ефективно го контролираат, им беше лесно да го исклучат рускиот банкарски систем од оваа мрежа, поради што руските граѓани не можат да ги користат своите банкарски картички во странство.

Генерално, американскиот финансиски систем е формулиран како средство за вклучување на глобалните институционални инвеститори во развојот и користењето на големите количини на ликвидност што тие ги контролираат. Сега таканаречениот консензус на Волстрит го одразува, или барем го прекршува, подемот на капитализмот на менаџерот на богатство и проширувањето на банкарството во сенка, особено по глобалната финансиска криза во 2008 година.

Истражувачот Илиас Алами смета дека за да се разбере функционирањето на Волстрит, односно глобалниот капитал, со седиште во САД, мора да се погледнат капиталистичките трансформации надвор од доменот на парите и финансиите. Тој смета дека големиот акцент на Волстрит на инфраструктурата не е случаен.

Голем број коментатори тврдат дека сме навлезени во „ерата на логистиката“, кога оптимизацијата на обртот на капиталот доби изразито стратешки карактер. Со забрзаното распоредување на Новата меѓународна поделба на трудот, ние исто така сме сведоци на голема промена во центарот на гравитација на светската капиталистичка економија од северниот дел на Атлантикот во регионот на Пацификот, што бара огромни инфраструктурни потреби за да се посредува во оваа нова шема. на нерамномерен географски развој.            

Следствено, враќањето на просторното планирање и новиот акцент на големата инфраструктура за меѓусебно поврзување (како што се пристаништа, канали, железници и интегрирани логистички комуникациски системи) во развојната политика и практика за интегрирање на оддалечените области, олеснување на приливот на капитал и промовирање на стратешката интеракција на фирми со глобални производствени мрежи.маркетиншки синџири.

Тој смета дека е корисно да се гледа финанализацијата како форма на изразување на вродената капиталистичка тенденција, која е нагонот на капиталот да ги сведе човечкиот живот и светови на економски ресурси и монетарни апстракции преку приватизација, комодификација и пазаризација, како дел од неговиот неодолив импулс за зголемување. вредност. 

И сето тоа не е ништо друго освен мрежниот маркетинг, каде манипулацијата со вкусовите на потрошувачите функционира во интерес на транснационалните корпорации и банкарскиот сектор. Меѓутоа, ако зборуваме за геополитика, тука е важно Вашингтон да ги вовлече своите партнери и сателити во различни договорни обврски, сојузи и сојузи.

Под администрацијата на Доналд Трамп, Соединетите Американски Држави ја започнаа програмата Чиста мрежа, која, како што беше речено во официјалната презентација, „претставуваше сеопфатен пристап на администрацијата за заштита на националните средства, вклучително и приватноста на граѓаните и најдоверливите информации на компаниите, од агресивни упади од злонамерни актери како што е кинеската комунистичка партија.

Чистата мрежа ја елиминира долгорочната закана за приватноста на податоците, безбедноста, човековите права и принципиелната соработка што му ја поставуваат на слободниот свет авторитарните злонамерни актери. Чистата мрежа се заснова на меѓународно признати стандарди за дигитална доверба. Претставува имплементација на повеќегодишна, национална, долгорочна стратегија заснована на коалиција од доверливи партнери и базирана на брзо менување на технологиите и економијата на глобалните пазари“.

Во програмата се приклучија и американските технолошки концерни и странски држави и компании.

Навистина, честопати на американските партнери не им е дозволено да водат бизнис како што сакаат, и речиси се обвинети за неприфатливи постапки. На билатералните самити меѓу ЕУ и САД, официјални лица од Вашингтон изразија загриженост за „дуополот“ на Ericsson и Nokia 5G. Како одговор, нивните европски колеги рекоа дека Big Tech станала претерано доминантна во голем број важни сектори.

Законот за дигитални услуги на ЕУ и Законот за дигитални пазари, кои комбинираат пребарувачи, сајтови за купување и резервации, оперативни системи и мноштво други услуги, не им одговараа на американските дипломати.

И покрај виртуелните монополи во пребарувачите, социјалните мрежи, оперативните системи и одредени интернет софтвери, американските лобисти веруваат дека интернет гигантите работат на добро функционални пазари. 

Во исто време, Законот за иновации и конкуренција на САД предвидува милијарди субвенции, кои потенцијално не ги исполнуваат барањата на СТО за создавање домашни алтернативи и елиминирање на доминацијата на пазарот на европските и корејските играчи.

Главниот надворешнополитички приоритет на Бајден е исто така вмрежен: „да ја консолидира својата мрежа на сојузи во обид да ја задржи доминацијата на САД за да го натера Западот да се спротивстави на Кина“. За коментаторите на кинеските државни медиуми, на пример, коминикето на самитот на Г7 беше „најсистематска осуда на Кина и мешање во работите на земјата од страна на големите западни сили “.

Иницијативата на САД „Изгради подобар свет“, „заснована на вредности, високи стандарди и транспарентни инфраструктурни партнерства, предводени од најголемите демократии“, „ја сигнализира“ намерата на САД да ја задржат светската хегемонија во ерата пост-COVID. Вашингтон „политички експлоатира Послабите сојузници во НАТО, каде што „САД сакаат да создадат наратив кој ја поистоветува сопствената хегемонија со колективната стратешка предност на Западот.

Како што можете да видите, Соединетите Држави имаат доста големо искуство во конструирање на различни политички мрежи. И сите тие претставуваат алатки за влијание и манипулација. За да се ослободат од нив, потребно е не само да се уништат јазлите на овие мрежи и да се исклучат различните заедници од нив (бизнис, медиуми, етнички групи, политички организации итн.), туку и да се создадат сопствени мрежи кои би можеле да послужат како поатрактивна алтернатива. Особено кога станува збор за потребата од постојано преведување на сопствените идеи во надворешната средина.