Евроатланта

ПРЕТСТОЈНИОТ КОЛАПС НА ЕВРОФАШИЗМОТ

Само со рушење на еврофашизмот и протерување на англосаксонските фашисти од Стариот континент, светот може да се спаси од нуклеарен холокауст

Давор Слободановиќ Вујачиќ

По распадот на нацистичка Германија, Американците влегоа во Западна Европа со цврста намера да останат таму засекогаш, и да бидам целосно искрен, никогаш не ни го криеја тоа. Првиот генерален секретар на НАТО, британскиот генерал и дипломат, Хестингс Исмеј, со кратка, но повеќе од прецизна и сликовита формулација ја објасни суштината на основањето на воената алијанса, на чие чело беше тој, велејќи дека нејзината цел е „да се задржи Советскиот Сојуз надвор, Американците внатре и Германците долу“.
Лордот Исмеј мора да се признае дека не бил Американец, но денес многумина би го сметале за типичен, арогантен англо-саксонски фашист и навистина не треба да бидеме изненадени што еден Британец бил толку жесток поборник за американско воено присуство на Стариот континент. Неговото воено-политичко мото стана не само камен-темелник на атлантизмот во Европа, туку, во текот на речиси осум децении, еволуираше во неговата далеку поекстремна варијанта. Целта на англосаксонските плутократски елити денес е Американците воено да ја контролираат цела Европа и да ја продолжат својата агресивна експанзија кон Сибир, да ги клекнат Русите на колена и да ги натераат да молат за милост и да ги држат долу не само Германците, но и Французите и сите други европски народи – сето тоа, се разбира, на сметка на самите Европејци.
Како што сите знаеме, по државниот удар во 2014 година, во режија на ЦИА и МИ6, Украина беше лишена од вистинската демократија, слобода и нејзиниот автентичен национален идентитет, додека Украинците беа турнати во војна против неисцрпниот воен, човечки и економски потенцијал на Руската Федерација. Од несреќните Украинци се очекува да се борат до последен за да ја оживеат рецесиската економија на Америка со посилно вртење на замаецот на нејзиниот злогласен воено-индустриски комплекс. Ова, инаку, е еден од двата омилени трикови што Американците ги научија за време на Втората светска војна, кога се спасија од Големата депресија со започнување на огромна воена индустрија. Вториот омилен трик на Америка е, се разбира, само учествување во војна и расипничко ограбување туѓи ресурси. Иако американската пресметка во сето ова на сите им е јасна, интересите на Украина и Европа се секако сосема различни. Дали Европа навистина сака да ја снајде судбината на Украина, односно да влезе во бесконечен воен конфликт сега не само со Русија туку и со моќта на Евроазија која заштитнички се крева зад неа? Дали Европејците навистина сакаат да умрат во валканата војна на Америка до последен додека Англосаксонците сето тоа го гледаат од безбедно растојание и ги бројат заработените пари? Која мистериозна сила ги држи Европејците во подредена позиција во однос на САД и ги тера да работат против нивните интереси?
Идејата за не само економско, туку и политичко здружување на европските народи беше толку ветувачка во своите почетоци и имаше голем број поддржувачи, не само меѓу членовите на европската бизнис елита и политичарите, туку и меѓу обичните луѓе. Европејците со ентузијазам веруваа дека тоа е почеток на една нова, славна и среќна ера во која, обединети, ќе најдат сила да ги заштитат сопствените интереси со одлучно спротивставување на американската хегемонија и конечно протерување на Англосаксонците од нивниот континент. Спротивно на сите тие детски наивни очекувања, триесет години подоцна стана очигледно дека, како по некоја политичка црна магија, сите институции на Европската унија се најдоа под многу потесна политичка, идеолошка, финансиска, и воена контрола на Вашингтон отколку што беше случајот со надворешната политика на некогаш суверените европски нации пред нивното политичко обединување. Што е уште полошо, една фундаментално благородна идеја, каква што е европската, се спои со криминалната идеологија на НАТО во единствен, сега за жал тешко раздвоен, и нималку благороден воено-политички концепт познат како евроатлантизам. Од 27 земји-членки на ЕУ, дури 21 се членки и на Северноатлантската алијанса, а според сите проценки, многу брзо ќе им се приклучат и Финска и Шведска. Во исто време, уште три членки на НАТО, Албанија, Северна Македонија и Црна Гора, започнаа преговори за членство во ЕУ, што укажува на јасен тренд кон уште подлабока основа на евроатлантскиот феномен.
Турција теоретски можеше да стане дел од истиот евроатлантизам доколку не и беше наведено толку пати, на типично западен, мазен, но лицемерен начин, дека всушност не е добредојдена во обединета Европа. Да се потсетиме само на изјавата на Саркози за тоа како Турција е преголема, премногу сиромашна и премногу културолошки различна за вратите на Европа да бидат отворени за неа. Затоа лесно може да се случи во блиска иднина, и откако, според сите проценки, трајно ќе се откаже од исполнувањето на понижувачките услови неопходни за продолжување на европската интеграција, Турција целосно да се врати на своето првобитно национално битие, да го напушти НАТО и да бара посветла иднина во евроазиската интеграција со Русија, Кина, Иран и другите земји од Евроазија.
Наместо политичкото обединување на Европа да го донесе посакуваното ослободување од стегите на американската сеприсутност, тоа само го продлабочи потчинувањето на европските нации на интересите на прекуокеанските плутократски елити. Така, од една страна, ЕУ целосно ги потфрли сите очекувања на нациите и граѓаните на нејзините членки, односно обичните луѓе, додека од друга страна, европските деловни и политички елити ја најдоа пресметката да продолжат вештачки да го држат ова лошо закрпено, политичкото чудовиште на Франкенштајн живо. Интересите на елитите, се разбира, никогаш не биле идентични со интересите на обичните луѓе и затоа не е чудно што една од најчестите критики на ЕУ се однесува на идеологиите и практиките на европските бизнис и политички елити.
Друга многу честа и оправдано повторена критика се однесува на недостатокот на демократија и отсуството на транспарентност во институциите на ЕУ. Третата жестока критика на ЕУ се однесува на фактот дека нејзините институции создадоа непотребно гломазен бирократски апарат кој не само што е прескап за одржување, туку и ги забавува економските процеси, а во исто време се воведуваат остри мерки за штедење кои безмилосно ги погодуваат обичните граѓани. ЕУ, исто така, создаде цела серија други големи проблеми како што се неконтролираната миграција, губењето на работни места, падот на животниот стандард и осиромашувањето на работничката класа. Сепак, она што се покажа како апсолутен најголем проблем и кој сигурно ќе доведе или до распад на Европската унија или до некаква европска перестројка, е фактот што го уништува националниот суверенитет и традиционалните култури на нејзините земји-членки. Не остана многу од поранешниот пркос и презир кон американскиот империјализам во редовите на главните европски политичари. Наместо Европа да се бори за своите интереси со обединети сили, се чини дека е на пат да се претопи во некаков концепт на нова супердржава под работен наслов „Соединети Американски Држави и Европа“, а тоа главно се случува благодарение на евроатлантската идеологија која ги поистоветуваше интересите на народите во Европа со интересите на НАТО. Поради сето ова, денес за феноменот еврофашизам оправдано се зборува како идеолошко-политички канибал кој ги убива и ги проголтува своите деца. Иако еврофашизмот е многу мазен и слаткоречив, неговата суштина е сепак суровоста, и иако тоа го прави помалку брутален од неговите идеолошки претходници, тој е далеку полицемерен и поперфиден. Мусолини и Хитлер беа насилници и негативци, но беа прилично искрени за тоа што го прават, додека модерниот еврофашизам си ја работи својата работа со љубезна насмевка и облечен во кадифени ракавици. Ако европските фашисти од 20 век биле ултранационалисти, модерниот еврофашизам се чини дека почива на мотото „Europa über alles“, но тоа е само илузија бидејќи е повеќе од очигледно дека европските народи се управуваат од другата страна на Ла Манш и Атлантикот. Постојат многу други причини кои нè принудуваат да го наречеме сегашното владеење на европските деловни и политички елити иновативен облик на фашизам.
Пред се, непобитен е авторитаризмот на бирократијата на најважните институции на Европската унија, кој им се наметнува на граѓаните како неопходно средство за наводно заштита на демократијата и човековите права. Всушност, постојат бројни механизми за целосно заобиколување на националните парламентарни демократии и спроведување на волјата на европската администрација по секоја цена, без разлика колку е таа штетна за одредена нација во ЕУ. Што се однесува до прогонот на политичката опозиција, за среќа сè уште нема масовни апсења на нивни членови и концентрациони логори, но затоа тие сè уште се многу ефикасно потиснати со едноставно негирање на финансирање. Ова можеби не секогаш ги остава едвај да преживеат и целосно да ја парализираат нивната работа, но секако ги става во многу нерамноправна позиција во споредба со милениците на елитите.
Следната карактеристика на еврофашизмот, која го доведува во директна врска со најтемните страници од европската историја од минатиот век, е тенденцијата за силно дисциплинирање на целото општество со либерални, односно кога станува збор за економијата, неолиберални доктрини. Во исто време, иако постои социјална мобилност, граѓаните на Европската унија се сè поогорчени бидејќи постои општ впечаток дека младите Европејци, во споредба со постарите генерации, имаат многу помалку можности да ги постигнат своите професионални и семејни цели. Децата на работниците најверојатно самите ќе завршат како работници, додека децата на пообразованите и подобро платените родители ќе имаат поголеми шанси самите да добијат високо образование и добри работни места. Ова значи дека социјалната хиерархија во ЕУ е ригидна и тешко се менува,Summa summarum , еврофашизмот едноставно работи против најдобрите интереси на народите и граѓаните на неговите земји-членки, и тоа го прави многу педантно, ревносно и безмилосно.
Ако еврофашизмот со неговите досега споменати карактеристики заостанува зад неговите претходници, две од неговите најлоши карактеристики го прават вистински полнокрвен фашизам. Пропагандната машинерија на ЕУ не само што е достојна за Јозеф Гебелс, туку слободно може да се каже дека како средство за колективна индоктринација ги надмина достигнувањата на својот голем гуру. Европските медиуми сакаат да се фалат со нивната наводна независност и објективност, но тие се управувани од само неколку центри на моќ. Европропагандата целосно ја негира потребата од дијалог и дебата, а наместо тоа во јавноста брутално се наметнуваат конечните заклучоци на различни експерти кои ги опфаќаат сите можни аспекти од општествено-политичкиот живот. Затоа, единствено што им преостанува на Европејците е да се потрудат да веруваат во она што од нив се бара да го прифатат како неоспорна вистина.
Во ЕУ критиката и слободната мисла не само што стануваат сè понедобредојдени, туку се повеќе се квалификуваат како казниво дело. На крајот од обвинението, бидејќи Европската унија е неразделна од НАТО, милитаризмот е злосторство што на еврофашизмот му дава карактер што целосно го разоткрива. Ако ја споредиме Европа под Хитлеровата окупација со денешната евроатлантска, ќе видиме огромен број сличности, вклучувајќи го и напорот да се освои Лебенсраум на Исток со воена сила. Меѓу разликите, највпечатливи се овие три: еврофашизмот е многу помек во однос на своите граѓани; не е во конфликт со англосаксонските елити, туку им е подреден; и конечно, Европа повеќе не се управува од Берлин туку од Вашингтон и Лондон.
Некогаш самозадоволните европски елити се во голема заблуда ако мислат дека застрашувачките бедеми на репресивни полициски системи што ги подигнаа меѓу нив и сè понезадоволните Европејци ќе можат да ги штитат од растечкиот гнев на обичните луѓе уште долго. Март започна многу лошо за евроатлантистите. Прво, неколку десетици илјади гневни, но достоинствени и горди граѓани на Словачка се собраа во Братислава на „Маршот за мир“, каде решително побараа нивната земја итно да се повлече од НАТО, да престане да ја вооружува Украина и наместо тоа да воспостави најдобри можни односи со Русија. „Англосаксонските фашисти надвор!“; „Словаците и Русите – браќа засекогаш! извикуваа демонстрантите на улиците на словачкиот главен град и навиваа за Русија и Путин.
Една недела подоцна, десетици илјади гневни Чеси, по којзнае кој пат во изминатите шест месеци, излегоа на улиците на пркосната Прага, која претходно собра стотици илјади учесници на слични протести. Во овој најнов, прилично експлозивен бунт, граѓаните протестираа против сиромаштијата како резултат на прокси војната што НАТО ја води против Русија во Украина. „Стоп за војната, запрете го НАТО! извикуваа незадоволните Чеси, барајќи од нивната влада конечно да ги реши проблемите на чешките граѓани наместо да ги вооружува украинските нацисти. Само еден ден подоцна, илјадници подеднакво гневни граѓани на Софија излегоа на демонстрациите на плоштадите и улиците на бугарската престолнина со јасна порака: „НАТО надвор!“ Ваквите протести се зголемуваат низ Европската унија, а во нив учествуваат се повеќе луѓе и покрај отворените закани од полицијата и министерствата за внатрешни работи дека ваквите манифестации нема да се толерираат. На разочарување на владејачките евроатлантски елити, руски знамиња и симболи на руските специјални воени операции се веат во градовите Франција, Германија, Чешка, Бугарија, Словачка… Очекувано, европските мејнстрим медиуми, како дел на еврофашистичката пропагандна машина, целосно ги игнорираше или цензурираше извештаите за сите овие настани, но вистината не можеше да се сокрие. На големо задоволство на многумина, социјалните мрежи беа преплавени со снимки, фотографии и извештаи од сите овие бројни и масовни протести против НАТО и сиромаштијата, чија кулминација се уште се очекува на почетокот на април.
Низ ЕУ, дури и пред февруари 2022 година, постоеше зголемена загриженост за зголемените трошоци за живот, но работите сега полека стануваат неподносливи за нејзините граѓани. Официјалните истражувања од ноември минатата година покажаа дека мнозинството Романци, Полјаци и Португалци веруваат дека нивните животи тргнале во многу лоша насока – надолнина. Словаците, Естонците и Хрватите се најнезадоволни, а Грците и Белгијците сметаат дека нивната позиција во Европската унија уште повеќе ќе се влоши. И додека обичните Европејци ги мачат растечките финансиски главоболки кои се директно поврзани со вмешаноста на НАТО во украинската војна, имињата на европските лидери се почесто и јавно се поврзуваат со бројни финансиски малверзации, даночно затајување и други откриени скандали.
На пример, германскиот канцелар Олаф Шолц неодамна се најде во центарот на вниманието кога јавно беше обвинет дека го злоупотребил своето политичко влијание за да и помогне на банката Варбург да избегне враќање на 47 милиони евра како незаконски даночен поврат. Истиот Шолц се прави дека не знае дека санкциите на колективниот Запад против Русија, дизајнирани од Американците, предизвикуваат најголема штета на Германија. Друга европска политичарка од висок профил, претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен, исто така, се најде на столбот на срамот кога против неа беше покрената официјална истрага во врска со матните зделки со набавка на вакцини за СОВИД-19. Постојат основани сомневања дека Фон дер Лајен склучила договор за набавка на вакцини иако таа самата немала овластување да го стори тоа. Ова не е нејзина прва афера.
Можеме да ги споменеме и скандалите со грчкиот премиер Киријакос Мицотакис, францускиот министер Демиен Абад и многу други затоа што листата на скандали на европските политичари е долга, што многу им одговара на интересите на САД. Поточно, корумпираните политичари кои се под силен јавен притисок и се под истрага се многу лесни за манипулација поради нивната ранливост. Зарем е чудно што Олаф Шолц и Урсула фон дер Лајен, чии имиња се користат овде како пример за вмешаност на европски политичари во скандали, се затрупани русофоби, борци и сè на сè, „корисни идиоти“ за интересите на англосаксонските плутократски елити?
Граѓаните на Европската Унија се повеќе стануваат свесни за еден факт кој не може да ги остави рамнодушни. Благодарение на политичките елити кои ги претставуваат, обичните Европејци не само што ќе бидат принудени да го сносат најголемиот дел од трошоците за англо-саксонската војна против Русија, туку слично како и Украинците, во многу блиска иднина ќе треба да платат и за таа војна со нивните животи. Благодарение на ароганцијата и непромисленоста на еврофашистите, пристојните Европејци можат да очекуваат само длабока сиромаштија, глад, војна и смрт. Затоа не сме изненадени од драматичното зголемување на евроскептицизмот во речиси сите земји-членки на ЕУ, а што е особено важно во Франција и Германија.
Сите тие анти-НАТО протести во земјите од источна Европа, колку и да се засноваат на неоспорни вистини и благородни идеи, нема да успеат да ги спречат агресивните планови на евроатлантистите без целосна поддршка на бунтовните Французи и Германци. Колапсот на еврофашизмот и протерувањето на англосаксонските фашисти од Стариот континент се можни само доколку на тоа одлучат двете најголеми западноевропски народи, кои учествуваа во создавањето на ЕУ. Само граѓаните на Франција и Германија ја имаат не само потребната храброст, туку и сила и бројност да се спротивстават на диктатот на бриселските фашисти, а тоа особено се однесува на традиционално револуционерно настроените Французи, чија нетолеранција кон неправдата е напишана во нивниот генетски код.
Францускиот претседател Макрон, типичен европски елитист, евроатлантичар и арогантен глобалист лојален на прекуокеанските центри на моќ, но целосно слеп и глув за интересите на обичните граѓани на Франција, веќе некое време е во отворен конфликт со сопствениот народ. Имиџот на Макрон кај француската јавност е трајно нарушен и во овој момент поддршката за неговата коалиција во електоратот падна на само 22%. Францускиот претседател покажа одредена флексибилност во 2018 и 2019 година и некако успеа политички да го преживее Движењето Жолти елеци, но се чини веројатно дека ќе мора да отстапи пред упорните и жестоки немири предизвикани од неговата пензиска реформа. Милиони Французи кои не се подготвени да се откажат од својата борба учествуваат на овие протести во повеќе од 30 градови во Франција.
Имено, Макрон, оправдано плашејќи се дека неговата влада нема да може да го обезбеди потребното мнозинство за да го усвои предлог-законот за зголемување на старосната граница за пензионирање од 62 на 64 години, што беше направено по барање на Европската унија, одлучи да го искористи неславниот Член 49.3 од францускиот устав, кој дозволува законите да се објавуваат без да мора да се гласа во парламентот. Изгласувањето недоверба на Владата на 20 март беше последна шанса да се запре овој непопуларен закон, но тоа не се случи. Француската влада преживеа, но со само девет гласа. Така, заобиколувајќи го парламентот, законот за пензиски реформи беше протуркан на сила. Граѓаните на Франција, особено во големите градови како Париз, Бордо, Лион, Марсеј и Тулуз, од јануари мирно протестираа против контроверзниот предлог-закон, но веста за неговото усвојување без гласање во парламентот веднаш ја радикализираше ситуацијата. Протестните собири на граѓани станаа помасовни, експлозивни и насилни, за што секако придонесе и бруталноста на француската полиција и жандарми. Прекумерната употреба на сила и случајните апсења на демонстранти од страна на органите на редот доведоа до силни протести на француската крајна десница и крајна левица, а реагираа и францускиот бранител на правата Клер Хедон и Амнести интернешенел.
Низ Франција се затворени училиштата, блокирани аеродромите, железничкиот сообраќај е во застој, многу рафинерии престанаа да работат, има недостиг од гориво, а поради штрајкови се закануваат и прекини во снабдувањето со електрична енергија. На улиците на Париз, поради штрајкот на градските санитарни работници, се трупаат тони ѓубре, така што градот на светлината го преплавија стаорци. Тоа е трагична слика на Франција на Макрон денес, но и огледало на Европската Унија. Ако на почетокот демонстрантите на мирен начин и паралелно со работничките штрајкови бараа стопирање на спорниот предлог-закон за пензии, сега не само што дојде до радикализација на протестите, туку и обединување на бројни други барања во еден фронт.
Во Франција сега има отворен бунт против владеењето на Макрон, против натамошното вооружување на Украина и против членството во НАТО. Ако, врз основа на начинот на кој ги категоризираше немирите во Иран, би ги примениле сопствените стандарди на Макрон за моменталната состојба во Франција, би заклучиле дека францускиот претседател се соочува со отворена револуција. Во секој случај, во Европа расте незадоволството на граѓаните, кое станува се поопасно, а доказ за тоа е најголемиот штрајк во Германија во последните 30 години, поради ниските плати, односно драстичното зголемување на цените и падот на куповната моќ. на обичните луѓе. Според некои анкети, Дури 55% од германските граѓани го поддржаа овој масовен штрајк организиран од Синдикатот за железници и транспорт (ЕВГ) и Синдикатот на Обединетите услуги (Верди) кој практично ја доведе целата земја во застој. Конечно, илјадници незадоволни Чеси повторно излегоа на улиците на Прага на 29 март, овој пат протестирајќи против најавата за реформа на пензискиот систем што е уште полоша од онаа што им е наметната на Французите, но виновникот е истиот – Европска унија.
Минатиот август, министерот за правда на Чешката Република, Павел Блажек, предупреди дека кризата во енергетскиот сектор, како резултат на конфликтот меѓу ЕУ и Русија, може да доведе до паневропска револуција и да го загрози самиот опстанок на Европската Унија. Слободно може да се каже дека сегашната ситуација во Европа е навистина предреволуционерна, но не само поради енергетската криза, туку и поради бројните други последици од војната во Украина, а главно затоа што европските лидери докажаа пред очи на целиот свет дека ЕУ нема своја независна надворешна политика туку е целосно подредена на Вашингтон. Затоа, ова повеќе не е само теорија на заговор.
Иако европските нации немаат што да добијат и можат да изгубат апсолутно сè со учеството во американската прокси војна против Русија, лидерите на ЕУ избраа курс што е дијаметрално спротивен на највиталните интереси на нејзините граѓани. ЕУ сега се соочува не само со енергетска криза, туку и со драматично зголемување на трошоците за живот, слабеење на економијата, инфлација и зголемување на каматните стапки. Уште полошо, според многу финансиски експерти, колапсот на американските банки може многу брзо да се пренесе во Европа преку верижна реакција и да доведе до целосен хаос. Францускиот академик Тиери де Монбриал, извршен претседател на Францускиот институт за меѓународни односи и основач и претседавач на Конференцијата за светска политика, предупреди колкава штета и нанесуваат санкциите против Русија на европската економија. Највиталните економии на Европската унија, Франција, Германија и Италија, имаа многу силни економски врски со Русија пред почетокот на војната во Украина, што исто така значи дека економската стабилност на целата ЕУ во голема мера зависеше од добрите односи со Москва. , кои сега се сериозно, а можеби и непоправливо оштетени. Де Монбриал тврди дека Европа е во сериозна опасност од осиромашување, додека САД би можеле да бидат „големиот победник од оваа војна“ во економска смисла.
На монолитната структура на еврофашизмот како суштински, но откачен политички ентитет на ЕУ, видлива е длабока пукнатина што јасно навестува нејзин неминовен колапс. Да немаше војна во Украина, карактерот на таа тоталитарна и недемократска политичка монструозност можеби никогаш немаше да стане толку очигледен за огромното мнозинство Европејци. Она што и е потребно денес, не само на Франција, туку и на цела Европа, е најдоброто од автентичниот гализам. Де Гол, за разлика од Макрон, кому деновиве демонстрантите му се заканува судбината на Луј XVI, беше праведен водач на својот народ, вистински патриот, голем евроскептик и жесток суверенист кој се придржуваше до „англосаксонците надвор“ принцип. Тој успеа не само да се избори за целосна независност од САД, за што Европејците денес можат само да сонуваат.
Така, во 1966 година, Де Гол ја повлече Франција, која претходно ја направи трета нуклеарна сила во светот, од заедничката команда на НАТО, а несомнено е дека истото би го сторил и денес, бидејќи беше со симпатии кон Русија. и веруваше дека е дел од европската цивилизација. Јасно е дека ќе има се повеќе и повеќе насилни протести низ Европа и дека европската револуција е на повидок. Таа револуција што се појавува има две силни раце, левата и десната, затоа што само со две раце може да се задави чудовиштето на еврофашизмот. Само со рушење на еврофашизмот и протерување на англосаксонските фашисти од Стариот континент, светот може да се спаси од нуклеарен холокауст. И кој знае, можеби на крајот на таа револуција, Лорд Исмеј ќе се преврти во неговиот гроб затоа што англосаксонските фашисти ќе бидат надвор, Русите во нивните историски граници, а Французите, Германците и другите европски народи повеќе нема да мора да клечат пред никого.

strategic-culture.org