Геополитика

РАЃАЊЕ НА МУЛТИПОЛАРНИОТ СВЕТ Како Русија ја гледа својата улога во градењето на мултиполарниот свет

Русија на крајот на март го објави својот „Концепт за надворешна политика“. По потсетувањето за нејзината позиција во светот, овој документ го опишува крајот на западната доминација и напорите на САД и нивните сојузници да ја задржат хегемонијата на Вашингтон. Во него се наведени интересите и целите на Москва. Тој го нагласува приматот на современото меѓународно право (креација на царот Николај II) и завршува со опис на променетиот мултиполарен свет.

Претседателот Владимир Путин се состана со својот Совет за безбедност преку видеоконференција на 31 март 2023 година. На крајот од овој состанок, тој објави ажурирање на „Концептот за надворешна политика на Руската Федерација“.
Во овој документ, Русија ја изложува својата визија за нејзината улога во градењето на мултиполарниот свет.
Прво, Русија потсетува на нејзините значајни ресурси во сите сфери на животот, нејзиниот статус како постојана членка на Советот за безбедност на ОН, нејзиното учество во големите меѓународни организации и асоцијации, нејзината нуклеарна моќ и нејзиниот капацитет како наследник на правата на СССР. Пред сè, со оглед на својот одлучувачки придонес за победата во Втората светска војна и неговото активно учество во ликвидацијата на светскиот систем на колонијализам, таа се наметнува како еден од суверените центри на светскиот развој и за своја историска мисија го смета одржувањето на глобален баланс на силите и изградба на мултиполарен меѓународен систем.

ЕВОЛУЦИЈА НА СОВРЕМЕНИОТ СВЕТ

Русија забележува дека неправедниот модел на глобален развој, кој со векови обезбедувал забрзан економски раст на колонијалните сили со присвојување на ресурсите на нивните колонии, сега е минато.
Англосаксонците прават обиди да го задржат „природниот тек на историјата“. Се користат широк спектар на нелегални инструменти, вклучително и примена на „еднострани присилни мерки“ (по грешка наречени „санкции“), поттикнување пуч, вооружени конфликти, закани, уцени итн.
Изразот „Англосаксонци“ не се користи во документот. Тоа е кратенка што ја користам во однос на изјавите на неколку министри. Москва смета дека непријателот е пред се САД, но дека тие формирале коалиција на непријателски држави во која Обединетото Кралство игра централна улога.
Бидејќи Русија е најголемата земја во светот, нејзината армија не може да ги брани своите граници. Лесно е да се нападне. Низ историјата научи да ги победи напаѓачите користејќи го својот огромен простор и клима во своја полза. Таа секако се борела со војските на Наполеон I и Адолф Хитлер, но пред се ја запалила сопствената територија за да ги изгладне. Во отсуство на блиски задни бази, тие мораа да се повлечат и беа завршени од „Генерал Винтер (Зима)“. За разлика од другите земји, руската безбедност значи дека ниту една непријателска војска не може да се собере на нејзините граници.
Гледајќи го зајакнувањето на Русија како закана за западната хегемонија, Соединетите Држави и нејзините сателити ги искористија мерките преземени од Руската Федерација за заштита на нејзините витални интереси во Украина како изговор за да ја влошат својата долгогодишна антируска политика. ослободи нов вид на хибридна војна. Треба да се разбере дека подреденоста на украинската армија на Пентагон по државниот удар во 2014 година ги загрозува виталните руски интереси.

ИНТЕРЕСИ И ЦЕЛИ НА РУСИЈА

Националните интереси на Русија се, :
1) заштита на уставниот поредок, суверенитет, независност, територијален и државен интегритет на Руската Федерација од деструктивно странско влијание;
2) одржување на стратешка стабилност, зајакнување на меѓународниот мир и безбедност; 3) зајакнување на законодавната рамка на меѓународните односи
4) заштита на правата, слободите и легитимните интереси на руските граѓани и заштита на руските организации од незаконски странски напади;
5) развој на безбеден компјутерски простор, заштита на руското општество од странско информативно и психолошко влијание кога е деструктивно;
6) зачувување на рускиот народ, развој на човечкиот потенцијал, зголемување на квалитетот на животот и благосостојбата на неговите граѓани;
7) поддршка за одржлив развој на руската економија на нова технолошка основа; 8) зајакнување на традиционалниот руски духовни и морални вредности, зачувување на културното и историското наследство на плуринационалните луѓе на Руската Федерација; 9) заштита на животната средина, зачувување на природните ресурси и управување со животната средина, прилагодување кон климатските промени.
Според документот целите на руската надворешна политика се:
1)воспоставување на правичен и одржлив светски поредок;
2)одржување на меѓународниот мир и безбедност, стратешка стабилност, обезбедување мирен соживот и прогресивен развој на државите и народите;
3) помагање во развојот на ефективни сложени одговори на заедницата на меѓународната заедница на заедничките предизвици и закани, вклучително и регионални конфликти и кризи;
4) развој на взаемно корисна и рамноправна правна соработка со сите странски држави со конструктивен став и нивните сојузи, обезбедување на интересите на во рамките на институциите и механизмите на мултилатералната дипломатија;
5) противење на антируската активност на одредени странски држави. и нивните сојузи, создавање услови за прекин на оваа активност;
6) воспоставување на добрососедски односи со соседните држави, помош за спречување и елиминирање на жариштата на тензии и конфликти на нивните територии;
7) помош на сојузниците и партнерите на Русија во промовирањето на заедничките интереси, гаранцијата за нивната безбедност и нивниот одржлив развој независно од меѓународното признавање на овие сојузници и партнери и од нивниот статус како членки на меѓународни организации;
8) ослободување и зајакнување на потенцијалот на мултилатералните регионални асоцијации и интегративни структури со учество на Русија;
9) зајакнување на позицијата на Русија во светската економија, постигнување на националните цели за развој на Руската Федерација, обезбедување на економска безбедност, остварување на економскиот потенцијал на државата;1
10) промовирање на интересите на Русија во светскиот океан; вселената и воздушниот простор;
11) формирање објективна слика за Русија во странство, зајакнување на нејзините позиции во глобалниот компјутерски простор;
12) зајакнување на важноста на Русија во глобалниот хуманитарен простор, зајакнување на позициите на рускиот јазик во светот, помагање да се заштита на историската вистина и меморија за улогата на Русија во светската историја во странство;
13) сеопфатна и ефективна одбрана на законските права, слободи и интереси на руските граѓани и организации во странство (Русија отсекогаш се сметала за заштитник на руските културни малцинства во странство);
14) развојот на односите со сонародниците кои живеат во странство и сеопфатна помош за нив за остварување на нивните права, заштита на нивните интереси и зачувување на општиот руски културен идентитет.

ПРИМАТ НА ПРАВОТО

Современото меѓународно право е создадено на конференцијата во Хаг (1899). Бил повикан од последниот цар Николај II. Учествуваа 27 држави. Таа се посвети на „барање на најефикасните средства за обезбедување на придобивките на сите народи од вистински и траен мир“. Тоа траеше 72 дена.
Беа обработени три теми, но само последните две беа крунисани со успех:
– ограничување на вооружувањето, работната сила и воените буџети;
– воспоставување на конвенции насочени кон намалување, во време на војна, на употребата на најсмртоносното оружје и непотребното страдање (Конференцијата ја усвои клаузулата Мартенс, според која сè што не е изречно забрането со договор се тоа не е дозволено. Со тоа се поставуваат на основите на меѓународното хуманитарно право и оправдување на постоењето на Нирнбершкиот трибунал);
– признавање, во соодветни случаи, на принципот на арбитража (го создаде Постојаниот арбитражен суд во Хаг на француски предлог). Француската делегација се истакна во тоа. Во него беа вклучени Леон Буржоа, Пол д’Естурнел де Констант и Луј Рено, тројца идни добитници на Нобеловата награда за мир.
Оваа конференција воведе две иновации: правна еднаквост меѓу државите, какви и да се тие; потрагата по компромис и едногласно гласање како извор на легитимитет.
Методот на оваа конференција, кој Русија отсекогаш го почитувала, го сочинува нејзиниот начин на размислување (и на француските радикали на Леон Буржоа). Москва смета дека го наоѓа својот сегашен израз во Повелбата на Обединетите нации (1945) и во Декларацијата за принципите на меѓународното право за пријателски односи и соработка меѓу државите во согласност со Повелбата на Обединетите нации (1970).
Спротивставувајќи се на меѓународното право, колективно дефинирано во рамките на ОН, Западњаците се обидуваат да го заменат со збир на „правила“, дефинирани од нив во отсуство на сите други. Само здружувањето на добронамерните напори на целата меѓународна заедница, засновано на рамнотежата на силите и интересите, може ефективно да обезбеди мирен и прогресивен развој на големите и малите држави.
Во документот од 31 март, Русија потсетува дека нејзината специјална воена операција во Украина е овластена со член 51 од Повелбата на ОН. Таа се осврнува на нападот што го планираше украинската влада против Донбас, за кој оттогаш објави еден од текстовите нотирани од раката на началниците на украинските генералштабови. Затоа се подразбира дека признавањето на републиките од Донбас како независни сојузнички држави на Русија (ден пред специјалната операција) беше неопходен услов за да се примени членот 51.
Станува збор за воспоставување договорни односи меѓу државите, знаејќи дека најсилниот секогаш ќе може да го прекрши својот збор и да ги уништи најслабите. Затоа, таа мора да биде придружена со заштитни мерки кои имаат за цел да ги обесхрабрат оние што се на позиција на моќ да ја злоупотребат. Овие можат да бидат убедливи само ако Русија, како и другите, има слободен пристап до светските простори, вклучително и вселената, и ако се воспостават механизми за спречување на трката во вооружување.

ОПИС НА МУЛТИПОЛАРНИОТ СВЕТ

Москва му пристапува на мултиполарниот свет преку културен светоглед. Таа има намера да одржува односи со сите култури и да ја охрабри секоја од нив да основа меѓувладини организации.
Се бара од блиските држави да не примаат трупи и воени бази од непријателски држави во нивните домови, при што Москва е на располагање да помогне да се стабилизираат, помагајќи им да ги потиснат дестабилизирачките маневри преземени дома од непријателските држави. Нема да гледа со рамнодушност како другите земји го следат украинскиот пат и ги соборуваат избраните власти потпирајќи се на неонацистичките групи.
Документот придава големо значење на зајакнувањето на соработката со Кина и координацијата со нејзината меѓународна акција. Затоа, станува збор за раѓање на мултиполарен свет, но донесен од две акушерки, Москва и Пекинг. На воено ниво, Москва го евоцира своето стратешко партнерство со Индија.
Посебен пасус се занимава со исламскиот свет кој излезе од западната доминација со победата на Сирија и мировниот договор меѓу Иран и Саудиска Арабија.
Што се однесува до Западна Европа, Москва се надева дека ќе ги сфати своите грешки и ќе се отцепи од англосаксонците. Дотогаш е внимателен не само кон НАТО, туку и кон Европската Унија и Советот на Европа.
Русија не се позиционира како непријател на Западот, не се изолира од него, нема непријателски намери кон него и се надева дека во иднина Западот ќе стане свесен за бескорисноста на нивниот политички конфликт и ќе се придружи на принципи на сувереност еднаквост и почитување на меѓусебните интереси. Токму во тој контекст Руската Федерација ја изразува својата подготвеност за дијалог и соработка.
Политиката на Русија кон САД има двоен карактер, земајќи ја предвид од една страна улогата на оваа држава како еден од влијателните суверени центри на светскиот развој, меѓу другото, а од друга страна како суштинска инспирација, организатор и директор на агресивната антируска политика на Западот, извор на суштински ризици за безбедноста на Руската Федерација, меѓународниот мир, рамномерниот, правичен и прогресивен развој на човештвото.

Тиери Мејсан

voltairenet.org