Евроатланта

Интервју со Николај Патрушев, потенцијален наследник на Владимир Путин

Какви акции подготвува Западот за Москва и на која политика таа може да се спротивстави? Николај Патрушев, поранешен директор на ФСБ и актуелен секретар на Советот за безбедност на Руската Федерација, говори за тоа во интервју со Виталиј Цепљаев на почетокот на јануари 2023 година.

Виталиј Цепљаев: Николај Платонович, како ја оценувате ситуацијата во светот што се разви на почетокот на новата година?

Николај Патрушев: Ситуацијата во светот е исклучително сложена и има турбулентен карактер. Многу земји во различни региони истовремено минуваат низ воено-политичка, економска, социјална и духовна криза. Се надеваме дека ќе има позитивни промени оваа година.

В.Т. – Еднаш рековте дека лидерите на западните земји не прават ништо за да ја подобрат ситуацијата, не само во светот, туку дури и во нивната земја. Објаснете што е во прашање.

НП – Западните политичари немаат сила и способност да го променат животот на своите држави на подобро, бидејќи тие веќе не се независни личности. Секој има врски со големите бизниси, лобисти и фондации зад грб. Тие дури и не ги кријат овие факти. Има многу скорешни примери. Се покажа дека десетици европратеници биле контролирани од структурите на Џорџ Сорос и дека Европската комисија, на барање на една од најголемите американски фармацевтски компании во светот, креирала голем број корупциски шеми за набавка на вакцини во вредност од десетици милијарди евра. Јасно е дека вистинската моќ на Запад е во рацете на снаодливи кланови и мултинационални корпорации.

ВТ-Рокфелер и Ротшилд?

НП – Всушност, има многу други корпорации и кланови како овој. Така, вкупниот приход на 500-те најголеми компании во светот, според неофицијални податоци, достигна речиси 38 трилиони долари во 2021 година. Најголемиот дел од мултинационалните корпорации се компании со седиште во САД. Нивните приходи донесоа околу 16 трилиони долари со нето профит од 1,8 трилиони долари.

Капиталот на голем број мултинационални корпорации го надминува БДП на повеќето светски економии, а средствата создадени од нив за понатамошно збогатување тврдат дека се наднационален механизам за управување со човештвото. Истата фондација на Сорос стана речиси водечки светски центар за планирање и спроведување на „обоени револуции“.

Предлогот за буџетот на САД за 2023 година е најдобар доказ за плановите на Вашингтон да започне нови војни на сметка на благосостојбата на сопствените граѓани.

В.Т. – Сакате да кажете дека ни американските власти не водат независна политика?

НП – Всушност, американската држава е само школка за конгломерат од огромни корпорации кои управуваат со земјата и се обидуваат да доминираат во светот. За мултинационалните компании, дури и американските претседатели се само статисти кои можат да се замолчат, како Трамп. Четирите атентати на американските лидери се поврзани со корпоративната трага. Не случајно се поголем број Американци велат дека републиканците и демократите се само двајца актери во претстава која нема никаква врска со демократијата.

Американските власти, споени со големиот бизнис, им служат на интересите на мултинационалните корпорации, вклучувајќи го и воено-индустрискиот комплекс. Наметливата надворешна политика на Белата куќа, нескротливата агресивност на НАТО, појавата на воениот блок АУКУС и други се исто така последица на корпоративното влијание. Предлогот за буџетот на САД за 2023 година е најдобар доказ за плановите на Вашингтон да започне нови војни на сметка на благосостојбата на сопствените граѓани. Од 1,7 трилиони долари планирани од федералната влада, половина се за одбрана или повеќе од 850 милијарди долари. Само за продолжување на непријателствата во Украина и продолжување на конфликтот се планира да се издвојат 45 милијарди.

Ова и покрај фактот што самите Соединети Американски Држави и нивните послушници безнадежно се лизгаат во дупката на долгот. Јавниот долг на САД достигна над триесет и еден трилион долари. Долгот на Англија од 2,4 трилиони фунти е највисок од Втората светска војна, надминувајќи 101% од бруто домашниот производ. Светскиот рекорд сооднос на долгот и БДП – повеќе од 2,6 пати – го постави Јапонија со јавен долг од речиси десет трилиони долари. Само земјите кои се сметаат себеси за господари на светот нема да ги вратат овие долгови.

Претходно, Западот постигна просперитет и светска доминација преку колонијални освојувања. Токму така денес се однесуваат мултинационалните корпорации, кои претпочитаат да го подигнат својот капитал преку пумпање ресурси од други земји. Во исто време, тие го користат својот систем на перење мозок на масите со цел на секој можен начин да ја наметнат на населението на планетата идејата за одредени правила кои тие самите ги измислиле и кои не го почитуваат законот .меѓународен.

ВТ – Значи, дали навистина мислите дека мултинационалните корпорации кога работат во различни земји низ светот сериозно влијаат на локалните политички и социо-економски процеси?

НП– Точно. Од една страна, тие воведуваат нови технологии преку странски директни инвестиции и ја зголемуваат продуктивноста на трудот. Само населението не може да профитира од овие резултати, бидејќи компаниите трајно го истиснуваат локалниот производител, станувајќи монополи. Со извоз на најголемиот дел од профитот, тие ја лишуваат можноста на земјите да ја зголемат нивната национална благосостојба.

За да се реши овој проблем, националната правна регулатива не е доволна. Сегашното меѓународно правно регулирање на економските активности на мултинационалните корпорации се формира во интерес на самите корпорации и со нивно директно учество. Нејзината промена во корист на националните интереси на земјите е торпедирана.

Во услови на кардинални промени во светот, целта на компаниите е да го зачуваат глобалниот оперативен систем. Ја води елита бизнисмени кои не се поврзуваат со ниту една држава. Подолу се таканаречените развиени земји во светот, како и „златната милијарда“. А потоа – остатокот од човештвото, презирно наречен „Трет свет“.

В.Т. – Според оваа логика, очигледно, Русија во оваа хиерархија не е на најзавидното место.

НП – Нема место за нашата земја на Запад. Русија нервира група светски лидери затоа што има богати ресурси, огромна територија, интелигентни и самодоволни луѓе кои ја сакаат својата земја, нејзините традиции и нејзината историја.

Мултинационалните корпорации се вознемирени од светогледот и идеолошката дивергенција меѓу Русија и земјите контролирани од западниот капитал. Компаниите имаат за цел да го збогатат и развијат потрошувачкото општество. Русија, од друга страна, одржува разумна рамнотежа помеѓу духовните и моралните вредности и социо-економскиот развој.

Во овој поглед, Западот бара да ја ослаби нашата земја, да ја распарчи, да го уништи рускиот јазик и рускиот свет. Тие одамна ја развија технологијата за да ги поткопаат нивните ривали одвнатре и да ги поделат на помали држави. Така постапуваа и порано, кога, на пример, Лондон, како резултат на резултатите од Првата светска војна, урна империи и елиминираше десетици земји од нив. Така функционираат денес. Одличен пример е Југославија. Имајќи независен глас на меѓународната сцена, државата е поделена на шест.

ВТ – На крајот на декември се прослави 100-годишнината од формирањето на СССР. Што мислите, како распадот на Советскиот Сојуз во 1991 година влијаеше на политиките на Соединетите Држави и нивните сојузници?

НП – 15 нови субјекти на меѓународното право се појавија на просторот на поранешниот Сојуз. Се разбира, ниту еден од нив не може да се спореди со СССР според нивото на влијание, со исклучок на Руската Федерација, која со векови ја задржа заслужената меѓународна власт, е постојана членка на Советот за безбедност на ОН, игра клучна улога во светот, одбрана на националните интереси. Затоа, во плановите на западњаците, останува да продолжи да ја раздвоји Русија и на крајот едноставно да ја избрише од политичката карта на светот. Денеска се уште јавно извикуваат дека Русија не смее да остане обединета, дека мора да се турне назад во рамките на Московје од 15 век. За да го направат тоа, тие не презираат ништо, вклучително и измислување на целосно лажна историја на нашата земја, обвинувајќи ја за угнетување на другите народи, што Русија никогаш не го направила.

Целата приказна со Украина започна во Вашингтон за да се развијат технологии за разграничување и играње со еден народ. На милиони луѓе им е забрането да зборуваат руски, нивниот мајчин јазик од раѓање, тие се принудени да го заборават своето потекло. Западот, во име на своите амбиции, практично го уништува украинскиот народ, принудувајќи ја работната генерација да умре на бојното поле и го води остатокот од населението во сиромаштија.

Ние не сме во војна со Украина затоа што, по дефиниција, не можеме да имаме омраза кон обичните Украинци. Украинските традиции се блиски до народот на Русија, исто како што наследството на рускиот народ е неразделно од културата на Украинците.

Настаните во Украина не се конфронтација меѓу Москва и Киев, тоа е воена конфронтација меѓу НАТО, а особено САД и Англија, со Русија. Плашејќи се од директен контакт, инструкторите на НАТО ги водат Украинците до сигурна смрт. Со помош на специјална воена операција, Русија ги ослободува своите региони од окупација и мора да стави крај на крвавиот експеримент на Западот кој има за цел да го уништи братскиот украински народ.

ВТ – Но, во светот, напротив, Русија е обвинета за заземање на територијата на Украина, за напади врз нејзината инфраструктура…

НП – Не сме во војна со Украина, бидејќи по дефиниција не можеме да имаме омраза кон обичните Украинци. Украинските традиции се блиски до народот на Русија, исто како што наследството на рускиот народ е неразделно од културата на Украинците. Ве молиме имајте предвид дека на Крим украинскиот јазик е зачуван како еден од државните јазици. Украинските културни центри, украинските ансамбли за пеење и танц продолжуваат да работат во многу градови. На југот на Далечниот Исток, со оглед на високиот процент на мигранти од ерата на Столипин, значителен број локални жители ја познаваат оригиналната култура на украинскиот народ.

И колку побрзо украинските граѓани сфатат дека Западот со свои раце се бори против Русија, толку повеќе животи ќе бидат спасени. Многумина го сфаќаат тоа долго време, но се плашат да го кажат тоа, плашејќи се од репресалии. Западот не планира да спаси нечиј живот на сметка на збогатување и други амбиции. Во исто време, Американците, Британците и другите Европејци често создаваат илузија дека ја штитат цивилизацијата од варварството.

В.Т. – Мислите на настаните во Авганистан, каде што САД му објавија војна на тероризмот, а потоа си заминаа прилично срамно?

НП – Не само во Авганистан, туку и во други региони. Тие самите создадоа терористички организации, како што се Ал Каеда, талибанското движење или ИСИС, за да ги постигнат своите цели и самите се бореа против нив. Организирајќи демонстрации за ликвидација на терористичките лидери, како што е Осама бин Ладен, стотина нови беа обучени и вооружени.

Се покажа дека американското присуство во Авганистан не е борба против тероризмот, туку создавање мултимилионски програми за корупција и повеќекратно зголемување на производството на дрога. Се покажа дека ненадејното заминување на Американците од оваа земја во голема мера се должи на нивниот фокус на Украина, каде, според нив, добро се одвивала подготовката на киевскиот марионетски режим за навредливи антируски акции. Инаку, тоа го потврди и американскиот државен секретар Блинкен, кој рече дека доколку американската војска не го напуштила Авганистан, Вашингтон немаше да може да одвои толку многу пари за Украина. Дополнително, дел од извезениот материјал од авганистанско тло беше пренесен во Европа, главно во Полска, овозможувајќи им на Европејците да продолжат со милитаризација на режимот во Киев.

ВТ – На 24 февруари минатата година Русија ги нарече целите на „специјалната операција“ „демилитаризација“ и „деназификација“ на Украина. Дали сте сè уште убедени дека овие цели ќе се постигнат?

НП – Неонацистичките криминалци кои лутаат во Украина во последните години неизбежно ќе бидат казнети. Сепак, можно е нивните кустоси да се обидат да ги спасат најгнасните со цел да ги користат во други земји, вклучително и да организираат пуч и да вршат диверзантски задачи.

Таквата шема беше развиена за време на поразот на нацистичка Германија. По 1945 година, американските, британските и западногерманските власти контролирани од нив пријавија денацификација на нивната окупациска зона на Германија, додека нацистите спасени од одмазда беа искористени за создавање на вооружените сили на ФРГ, како и мрежниот агент на Американците и Британските разузнавачки служби, вклучително и за тајни операции против земјите од социјалистичките кампови.

ЦИА, која до 1948 година беше наречена Управа за стратешки услуги на САД, активно користеше поранешни вработени во Абвер и Дирекцијата за безбедност на царскиот нацистички рајх за да создаде нови разузнавачки служби Германци.

Во повоените години, Американците активно ги вклучија нацистичките криминалци во развојот на нови видови оружје, вклучително и оружје за масовно уништување и нивните средства за испорака. Истото важи и за употребата од американски и јапонски воени злосторници кои развиле и користеле хемиско и бактериолошко оружје.

В.Т. – Да се вратиме на темата за влијанието на мултинационалните корпорации врз политиката на различни земји. Вие тврдите дека е практично неограничено. И какви методи мислите дека мултинационалните имаат во својот арсенал?

НП – Овие методи се најцинични. Некои од нив се експерименти со опасни патогени и вируси во воени биолошки лаборатории надгледувани од Пентагон. Без церемонија ангажиран во моралната декаденција и распаѓање на моралот во  општеството, Западот ја совлада зомбификацијата на луѓето со помош на масовна пропаганда, а сега се обидува да користи когнитивно оружје, влијаејќи врз секој човек на ад хок основа користејќи информатичка технологија и невропсихолошки методи. Промовира неолиберални и други вредности, од кои некои се инхерентно директно спротивни на човековата природа. Дејствуваат свесно и  не го кријат фактот дека ЛГБТ агендата е алатка за постепено намалување на бројот на „дополнителни луѓе“ кои не се вклопуваат во познатата „златна милијарда“. Вчера рекламираа ГМО, без разлика на здравствените последици од ваквите производи, а денеска ги повикуваат жените да не раѓаат деца за да се борат против климатските промени. Науката во странство предлага да се оценуваат луѓето според количината на јаглерод што го оставаат зад себе. Човештвото се мери и се брои на речиси ист начин како што некогаш нацистичките научници ги мереле черепите во потрага по критериуми за поделба на „супериорните раси“ и „инфериорните раси“.

В.Т. – Сликате прилично мрачна слика. Како да не е далеку крајот на човештвото…

НП – Потенцијалот на човештвото е далеку од исцрпен. Постојат структури дизајнирани позитивно да влијаат на оваа ситуација. Тоа се ОН и Советот за безбедност на ОН. Здруженијата како што се SCO, BRICS, ASEAN и други се сè попопуларни. Сепак, Западот не е заинтересиран за ефективноста на нивната работа. Англосаксонците опсесивно се обидуваат да ја натераат глобалната заедница да мисли дека овие институции генерално ја надживеале својата корисност, но ние мора да живееме според правилата што тие ги измислиле. Оние кои не се согласуваат со нивната хегемонија се етикетирани како „нечесни држави“, „терористички земји“ или држави кои претставуваат закана за националната безбедност. Во исто време, западните земји не сфаќаат дека тие самите прогресивно остануваат во малцинство, а светот веќе е уморен од стратегијата на сила и закана што ја користат.

ВТ – Како руските лидери ќе ја градат својата стратегија земајќи ги предвид горенаведените прашања?

НП – Нашата земја е на пат да создаде силна, модерна и независна економија за да постигне економски суверенитет. Русија ги има сите ресурси за ова. Потребна ни е култура на нивното користење, внимателен и внимателен однос кон нашите богатства – не само природни, туку и нематеријални. Руските компании треба да се ориентираат кон земјата. Приватниот капитал, но и властите мора да размислуваат за долгорочен развој на државата.

Финансиската независност е важна за Русија, како и технолошкиот суверенитет. Имаме многу наши Ломоносови и Кулибини. Проблемот е да ги забележите навреме. Ние не само што мораме да ја развиваме науката и образованието, туку повторно да го разгориме вистинскиот култ на научникот, инженерот, работникот. Помладата генерација треба да се инспирира од идеите за креативна работа во корист на нашата татковина и да не седи во канцелариите на западните компании.

Непобедливата сила на Русија лежи во нејзиниот вреден народ, чија предност лежи, меѓу другото, во различните погледи на животот, во нејзината мултинационалност и мултиконфесионалност. Важно е да се разбере дека имаме единствена и оригинална култура, дека Русија не е Европа, не Азија, а уште помалку „антизападна“. Ова е нашата фундаментална разлика. За Русинот, омразата, по дефиниција, не може да биде обединувачки принцип. Само западњаците се полни со омраза, кои отворено не нарекуваат противници. Но, тие мора да се потсетат на нивните неуспешни воени операции во Виетнам, Авганистан и други земји… Но, со оглед на појавата на нови воени закани, за нас е важно да имаме такви вооружени сили и специјални служби поради кои противниците на Русија дури и да немаат идеја дека би можеле да се борат со нас.