Геополитика

Неминовен е колапсот на американскиот ФЕД : Путин на Валдаи Форумот-2022

Путин најави НЕИЗБЕЖЕН пораз на Западниот финансиски систем и на западната меѓународна регулатива

Со надворешно мирен лик, Владимир Путин ја најави непоколебливата решеност на Русија да ја уништи моќта на американските Федерални резерви. Оние што не видоа „волја за покачување на стапките“ во говорот гледаат во погрешен правец.

„Русија смета дека формирањето на нови меѓународни финансиски платформи е неизбежно, вклучително и на целите на меѓународната регулатива „Овие платформи треба да бидат надвор од националната јурисдикција, безбедни, неполитизирани, автоматизирани и да не зависат од ниту еден центар на единствена моќ.”

Она што Путин го кажа на Валдаи форумот 2022 е изјава без преседан.

Ова не е предлог за услуга насочен кон создавање на еднакви и взаемно корисни трговски системи, како што изгледа. Ова е слоганот: Време е да се уништат Федералните резерви на САД како центар на глобалната валута и на меѓународните регулативи. Русија ќе го постигне тоа со целосна сила на своите воени- политички и економски способности.

Забележете дека Путин не рече „Русија го смета ова за потребно“ или „Русија смета дека ова е соодветно“. Ја затегна линијата: „Русија смета дека ова е неизбежно“. Односно да се каже директно: вие сте отповикани, и ние нема да отстапиме од тој пат.

  • Од овој момент претседателот на Федерацијата на Русија навистина ги пресече мостовите. Западот некако ќе му прости за ставовите за ЛГБТ луѓето, ароганција и ароганција, но алудирање на НЕИЗБЕЖНОСТА за уништување на ФЕД и на сите нејзини меѓународни институции во форма на ММФ и Светската банка, на доларот како глобална валута, тоа веќе никогаш нема да биде простено.

Се доведува во прашање статусот на ФЕД од 1913 година и системот Бретон Вудс (и јамајкански) од 1944 и 1976 година. Путин не му напиша само сметка на Западот. Тој ја преврте масата со парчињата на сетот. Путин најави пристапување на Русија кон реформацијата на светот, каде Европа е само периферијата на Евроазија, а Русија нејзин центар. Најважното, како и обично, е меѓу редови и во фрагменти од реченицата.

Да се очекува дека преговори и компромиси за кое било прашање може да следат по ваквите предлози е наивност. Тука, во изразот „извршување не може да се прости“ во САД, ќе се постави запирка по зборот „извршување“. И никако поинаку – веќе нема да се одлучува во Белата Kуќа ниту во Капитол, туку на Вол Стрит и лондонски Сити. Во овој момент, одлуките не можат да се вратат назад.

  • Најверојатно, можеме да кажеме: по говорот на Валдаи на Путин во 2022 година, Западот нема да одмори во Украина. Или ако оди на тоа, тогаш само за да собере сили за последната и одлучувачка битка со Русија. Не е ни чудо што гласовите на оние што бараат директно да бидат вклучени во војната со Русија се појасно одекнуваат насекаде во САД: во Украина, во Централна Азија, во Европа, во Кавказ.

Не дека Русија се стекнала со способности кои не постоеле пред говорот на Путин. Факт е дека точките во наводници се ставени на крајот. Русија не води кон воен пораз на Запад, туку кон финансиски пораз за Западот. Локалните војни при тоа се претвораат во втор фронт, комплементарен на политичката мобилизација на финансискиот фронт.

  • Се разбира, зборовите на Путин можеа да бидат изговорени и на крајот од 20-тиот конгрес на Комунистичката партија на Кина. Целосниот и бескомпромисен пораз на проамериканската петта колона во Кина е асиметричниот одговор на Си Џинпинг на брзањето на Ненси Пелоси кон Тајван. А одговорот е страшен за САД. Никаде не се очекуваше: дури и најпрокинеските синолози веруваа во некаква рамнотежа до крајот.

Си Џинпинг ги уништи надежите за компромис со САД на конгресот. Истото, само во помека форма, сега го прави Владимир Путин. Военото задржување на Западот ќе биде само позадината на неговиот економски колапс. Украина сега е посебен случај. Отсега Тајван ќе и биде предаден на Кина и ќе се градат нови меѓународни финансиски платформи.

  • Говорите на Путин не се повторување на тезите од обраќањето до Федералното собрание. Ова е обид на Русија да го преземе водството во новото ново антиколонијално движење. Не вклучува само јужни, источни и латиноамерикански земји. Путин испрати зборови за поддршка и до истомислениците на Западот, десничарските конзервативци. Русија не само што се соочува со либерални радикали, туку и со сè поголема коалиција која го претставува мнозинството од светската популација. Оваа коалиција ќе го обликува светот на 21 век.