Геополитика

Специјалната воена операција е судир меѓу два вида на нов светски поредок

Специјалната воена операција (СВО) може да заврши само со руска победа
Интервју со Александар Дугин

Постојат два главни ставa за тоа што се случува во Украина. Некои велат дека тоа е „граѓанска војна“, други велат дека е судир на цивилизации. Што мислите?

Специјалната воена операција (СВО) во Украина е глобален феномен. Може да се толкува на различни начини и поединечните толкувања не се контрадикторни, туку се надополнуваат. Тоа е судир на цивилизации, според Хантингтон. По крајот на биполарниот свет, некое време имаше униполарен свет (крајот на историјата на Фукујама), но му дојде крајот. Русија се етаблира како посебна цивилизација и одбива да се потчини на Западот и либералниот глобализам. Затоа, тоа е конфликт меѓу две цивилизации: Западот, кој сè уште тврди дека е за универзалност и единство (хегемонија, глобализам); и руската, православно-евроазиската.

СВО е граѓанска војна во само една источно-словенска нација. Нејзиниот југозападен дел (малорусите) падна под влијание на атлантизмот. Беше вграден вештачки украински нацистички идентитет и беше создадена Анти-Русија. Денес Русија се бори против Анти-Русија, но на една територија. Затоа, акциите на руската армија во Украина и нападите на украинските трупи на руска територија (Белгород, Ростов, Курска област, Краснодарски крај) – го поистоветуваат просторот на Украина и Русија како нешто обединето. Овде ќе има или евроазиска или атлантска сила, но самата борба се одвива на заедничка територија во рамките на истата вештачки поделена нација. Затоа оваа војна е граѓанска војна.

СВО е битка меѓу два вида светски поредок: униполарен и мултиполарен. Русија се бори не само за своите национални интереси, туку и за нов модел на светска архитектура, таа не може да биде втор столб денес, таа се бори за правото да биде еден од столбовите и ги повикува другите учесници да станат столб, т.е. како Кина, веќе достапен столб, Индија, исламските земји, Латинска Америка, Африка и Европа.

Русија, според неа, ја претставува традиционалната култура. Западот, од друга страна, е еден вид анти-Христос. Зошто?

Русија претставува традиционално општество, но се разбира не целосно. Во секој случај, Русија е потрадиционална од Западот. Значи, традиционалните вредности – религија, семејство, верност на историјата, идентитет, забрана за геј бракови – се содржани во нашиот Устав. На Запад вредностите се токму спротивни, анти-традиционални. Но, кој е главниот непријател на светата традиција? Кој го урива системот на вредности нарекувајќи го злото добро? Антихристот. Современиот либерален глобалистички Запад е Антихристот.

Точно ли е дека зборот војна не смее да се користи во Русија. Дали е тоа дел од пропаганда или има други причини?

СВО не е војна, бидејќи Украина не е непријател. Операцијата е против украинскиот нацизам и русофобија. До степен што украинската влада го поддржува нацизмот и ја охрабрува русофобијата,  до степен што и таа станува цел на СВО.

Дали мислите дека се движиме кон Tрета светска војна?

Па, можно е. НАТО активно ја поддржува и вооружува Украина и нацистичките паравоени баталјони. Така што НАТО не само што не се обидува да стави крај на конфликтот, туку и го разгорува. Москва не може да се прави слепа при очи за очигледната активна улога на земјите од НАТО во оваа ситуација. Светот е на раб на нуклеарна војна.

И на работ на нов светски поредок?

Новиот светски поредок подразбира воспоставување на Светска влада. Оваа идеја отворено ја изразуваат либералите (отворено е опишано во секој нивни учебник), идеолозите на форумот во Давос и поддржувачите на Големото ресетирање (Great Reset). Русија и Кина како суверени полови се пречки на патот кон Новиот светски поредок.

СВО е насочена токму против тоа, против Новиот светски поредок, Светската влада и Големото ресетирање.

Агресорот е секогаш виновен за војната, а не нападнатиот. Барем тоа е често случај. Дали ова може да го наруши имиџот на Русија?

Виновник е секогаш тој што изгубил. САД беа агресор многупати во дваесеттиот и дваесет и првиот век, и никој (или ретко кој) ја прифаќа нивната вина за бомбардирањето на Југославија, инвазијата на Ирак, окупацијата на Авганистан или соучесништво на НАТО и САД во граѓанските војни во Либија и Сирија. Кој и да победи е во право. Имиџот на Русија ќе биде уништен само ако не ги спроведе целите поставени и декларирани со СВО: целосна демилитаризација и денацификација на Украина. Победниците никогаш не се судат, а губитниците секогаш се судат.

Дали мислите дека Украинците се агресорите?

Агресори се Западот и глобалистичките елити, кои вештачки создадоа агресивен русофобичен нацистички режим во Украина, кој веќе 8 години го уништува мирното население на Донбас и се подготвуваше за офанзива врз Донбас во блиска иднина. Русија презеде превентивни мерки.

Како Путин ќе излезе од овој конфликт?

Само како победник. Тој нема друг излез од оваа ситуација од надворешни и внатрешни причини.

Рековте дека Путин бил принуден да започне воена операција против Украина. Дали би сакале да ја објасните?

Путин беше принуден да почне со СВО бидејќи украинската армија беше подготвена да изврши напад врз Донбас. Да беше успешен тој напад, по одреден период ќе следуваше и воена агресија врз Крим. Путин не чекаше другата страна да почне прва, тој удри прв. Било кој друг лидер на негово место, посветен на суверенитетот на неговата моќ, би го направил истото.

Што мислите за баталјонот Азов?

Тоа е нацистички терористички ентитет сличен на ИСИС (терористичка организација забранета во Руската Федерација). Беше создаден и обучен од инструктори од Западот. Азов го мачеше, убиваше, силуваше и безмилосно го истребуваше локалното население на Донбас. Повеќето од членовите на Азов беа регрутирани од Западна Украина, многу различен етнички ентитет од тој на Источна Украина. Азов денес ѝ дава жесток отпор на руската армија затоа што членовите на Азов се законски веќе дефинирани од страна на Руската Федерација како терористи.

Како човек од културата, како се надевате дека ќе заврши ова што моментално се случува? Кога и како мислите дека ќе заврши?

Никој не знае. Културата нема врска со тоа. СВО може да заврши само со победа на Русија. Ако нема победа, нема да има прекин на воените непријателства.

www.geopolitika.ru