Геополитика

Геоекономскиот џудо потег на Путин ги растура финансиските пресметки на запад

Наместо руската економија да се ближи до колапс, сега Западот предводен од САД мора да се соочи со ова запрепастувачко сценарио, а сето тоа поради настаните што самата Америка одлучи да ги поттикне.

Ендрју Корибко

Како вистински џудо мајстор каков што е, претседателот Путин штотуку ги растури финансиските пресметки на Запад со својот најнов гео-економски потег, изјавувајќи дека плаќањето за извозот на гас во новоназначените непријателски земји сега може да се врши само во рубли. Не е случајно што доларот веднаш потоа падна за 8,3% во однос на рубљата, бидејќи пазарните набљудувачи со право стравуваат дека Западот е на работ на голем економски колапс за кој американскиот претседател Џо Бајден лажно го обвинува рускиот лидер. ЕУ сега е принудена или да ја зајакне претходно опаѓачката валута на Русија или целосно да го прекине увозот од евроазиската голема сила и да ризикува цените да се искачат нагоре од 4.000 долари за 1.000 кубни метри гас.

Секој исход е корисен за Русија: нејзината валута ќе се стабилизира или еврото ќе почне да паѓа исто толку брзо, ако не и повеќе, и на тој начин релативно да го амортизира падот на сопствената рубља. Објавата на претседателот Путин стратешки доаѓа непосредно пред посетата на Бајден на блокот каде што ќе присуствува на самитите на НАТО, Г7 и Европскиот совет пред да ја посети најголемата антируска авангарда на неговата земја денес, Полска. Тој претендент лидер на Централна и Источна Европа (ЦИЕ) е исто така на работ на судир со своите конзервативно-националистички идеолошки сојузници во Унгарија поради барањето на Варшава цела Европа веднаш да ја следи нејзината новопрогласена политика на „дерусификација“ за прекин на сите врски со Русија.

Западот предводен од САД наивно мислеше дека нивните невидени и однапред планирани санкции против Русија што следеа по тековната специјална воена операција во Украина испровоцирана да започне откако Америка одби да ги почитува нејзините предлози за безбедносни гаранции, ќе ја уништат економијата на таа земја, со што ќе ја принудат на еднострано преземање отстапки кои во суштина би значеле жртвување на интегритетот на црвените линии на нејзината национална безбедност во Украина посебно и во Европа пошироко. Геоекономскиот џудо потег на претседателот Путин само докажа дека ова е сосема погрешно предвидување кое сега стана целосно контрапродуктивно за западните економии, особено за Европа.

Наместо руската економија да се ближи до колапс, сега Западот предводен од САД мора да се соочи со ова запрепастувачко сценарио, а сето тоа поради настаните што самата Америка одлучи да ги поттикне. Ако се оствари втората спомната идна можност, тогаш економскиот колапс на Русија нема да биде ни толку лош, бидејќи остатокот од светот со веројатниот исклучок на Кина би паднал со него, со што речиси сите ќе бидат ставени во иста ситуација. и што го прави економскиот пад на Москва релативно помалку болен. Затоа, и покрај нејзиниот моментален пад на валутата, Русија веќе е во голема мера самодоволна со повеќето основни стоки и услуги, особено земјоделски производи, и сепак ќе се снајде без разлика на се.

Сè што беше споменато досега е веќе многу мрачно, но најлошото би можело допрва да дојде ако кризата со цените на храната што ја очекува францускиот претседател Макрон за неколку месеци, заврши на ист начин за Запад. Тоа може многу извесно да се случи поради извозот на земјоделски производи на Русија и Украина што благонаклоно се опишува како една од корпите за леб во светот, која е негативно погодена од тековниот конфликт и економските ограничувања наметнати против Москва. Понатаму, западните санкции предводени од САД против Русија и нејзиниот белоруски сојузник значат дека ниту фосфатната енергија нема да може да обезбеди ѓубрива за многу од нивните партнери, што дополнително ќе ја зголеми цената на основните прехранбени производи и можеби ќе го намали и производството.

Не само што ова може да доведе до буквално милиони луѓе ширум веќе осиромашениот Глобален Југ да умрат поради недостиг на храна, како што предупреди претседателот Путин за време на минатонеделниот „Средба за социоекономска поддршка за регионите“, туку може да предизвика и длабоки политички промени во Западот предводен од САД бидејќи „Златната милијарда“ не е навикната на такви основни борби како што е можноста да си дозволи храна и енергија. САД и нивните европски вазали веќе доживеаја немири од големи размери поради верувањето на многумина од нивните луѓе дека одредени ограничувања поврзани со СОВИД не беа навистина поврзани со промовирање на епидемиолошката безбедност, туку беа навистина наметнати од политички причини за лични интереси на нивната елита.

Овие постоечки протестни мрежи многу лесно можат да се активираат уште еднаш во потрага по многу поитна потреба на просечните луѓе да им се обезбеди основна храна и енергија, зашто и двете можеби повеќе нема да бидат гарантирани со оглед на меѓусебно поврзаните кризи кои штотуку беа објаснети и кои беа и двете катализирани од одговорот на Западот предводен од САД на истата руска специјална операција која самите ја испровоцирале. Во крајно несреќниот случај да се случи нешто од ова, тогаш Русија може да се претвори од таканаречен „прогонет“ во рај, бидејќи има доволно храна и енергија за да ги задоволи потребите на сопствениот народ, што би било крајниот геостратешки џудо потег доколку се случува.

Ендрју Корибко е американски аналитичар во Москва

https://oneworld.press/?module=articles&action=view&id=2634